redaktor naczelny „Magazynu Spożywczego”

Doceniamy polskie produkty

Firmy pragnące zdobyć certyfikaty Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” wciąż mają możliwość zgłoszenia kandydatury.

W Krakowie 30 kwietnia odbędzie się XII audyt produktów żywnościowych pod hasłem „Doceń polskie”. W tamach audytu eksperci ocenią artykuły spożywcze posiadające „polski akcent” pod względem smaku, wyglądu oraz stosunku jakości produktu do jego ceny. Wyroby najwyższej jakości otrzymają godło „Doceń polskie”.

W programie biorą udział przedsiębiorcy z szeroko pojętej branży spożywczej, m.in. mleczarskiej, monopolowej, przetwórstwa owoców bądź producenci słodyczy. Wymogiem jest, by produkty powstały z polskich składników, wg tradycyjnej receptury lub przynajmniej były wytwarzane na terenie naszego kraju

Gremium decydujące o przyznaniu godła „Doceń polskie” tworzą osoby zawodowo związane z żywnością. Przewodniczącym Loży Ekspertów jest Mirek Drewniak, mistrz kuchni z wieloletnim doświadczeniem, członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Jednym z ekspertów jest także przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, które sprawuje honorowy patronat nad programem.

Szczegóły dotyczące Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” znaleźć można na stronie internetowej www.docenpolskie.pl.


aa