Fińska firma umożliwia przemysłową produkcję wywaru z kości

Metoda Coctio to zupełnie nowe rozwiązanie pozwalające w ekonomiczny i ekologiczny sposób wykorzystać produkty uboczne. Dzięki naszej innowacyjnej linii produkcyjnej wytwórcy żywności oraz właściciele zakładów przetwórstwa mięsa i rzeźni mogą wytwarzać wywary i sosy z naturalnych składników, takich jak kości i ości, bez sztucznych dodatków – podsumował Kai Iiskola, dyrektor generalny Coctio

Dzięki fińskiej firmie Coctio Ltd. kości uznawane wcześniej za odpady stały się dla przedsiębiorstw z branży spożywczej źródłem znacznego dochodu. Linia produkcyjna Coctio pozwala wykorzystać odpady kostne jako surowiec do wytwarzania wielu produktów, m.in. tradycyjnego wywaru z kości. Coctio to jedyna na świecie firma oferująca rozwiązanie umożliwiające przemysłową produkcję wywaru z kości.

Spożycie świeżego mięsa w Europie z roku na rok rośnie1, a producenci żywności, oprócz głównej produkcji, generują ogromne ilości kości wołowych, wieprzowych i drobiowych oraz ości. Wykorzystywanie resztek i ograniczenie ilości odpadów kostnych to mające wpływ na środowisko kwestie, z którymi nadal borykają się firmy działające w przemyśle spożywczym.

Rosnący popyt na wywar z kości

Korzystanie z nieprzetworzonych, naturalnych produktów spożywczych, np. wywaru z kości, to jeden ze związanych ze zdrowym odżywianiem trendów, które najszybciej zyskują popularność. Ponadto podczas podejmowania decyzji o zakupie produktów spożywczych klienci zwracają coraz większą uwagę na kwestie ochrony środowiska i zrównoważonego rozwoju.

Wywar z kości to zdrowe źródło białka i innych składników odżywczych, np. wapnia, magnezu, witaminy C i witamin z grupy B. Jednak szybkie tempo życia sprawia, że rzadko kto ma czas, aby przygotowywać wywar w tradycyjny sposób. Dlatego klienci korzystają z kostek rosołowych i koncentratów. Wywar z kości przygotowuje się, gotując na wolnym ogniu naturalne składniki bez sztucznych dodatków, podczas gdy kostki rosołowe zawierają chemiczne wzmacniacze smaku. W ich składzie znajdują się też dodatki, konserwanty i sól, które wpływają na smak, brakuje natomiast zdrowych składników i naturalnej żelatyny.

Coctio pozwala firmom z branży spożywczej w pełni wykorzystać ogólnodostępny surowiec, jednocześnie reagując na rosnące zapotrzebowanie na zdrowe i pozbawione dodatków wywar i sosy z kości.
Coctio Bone Broth Plant_1000

Jedna linia, wiele produktów końcowych

Wywar i sosy z kości to najważniejsze produkty, które można uzyskać dzięki metodzie Coctio. Linia produkcyjna Coctio pozwala oddzielić i przetworzyć materiał kostny pozostały po gotowaniu.

– Metoda Coctio pozwala firmom z branży spożywczej osiągnąć wynoszącą nawet 300 procent stawkę zysku z przetwarzania kości. Jest to możliwe dzięki uzyskaniu po zakończeniu gotowania innych produktów, wykorzystywanych m.in. do produkcji energii cieplnej, tłuszczu przemysłowego i nawozów. Różnorodność produktów końcowych jest zaskakująca: kości można wykorzystać na wiele sposobów, jednocześnie ograniczając koszty utylizacji kości oraz ogrzewania – wyjaśnił Iiskola.

Coctio chce również być pionierem zdrowego, domowego gotowania. Dajemy branży spożywczej możliwość produkcji z naturalnych składników niezawierających sztucznych dodatków wywarów i sosów, które mogą być używane w domach na całym świecie.

Produkty Coctio powstały dzięki połączeniu pasji i doświadczenia profesjonalnego szefa kuchni z bogatą wiedzą specjalistyczną, z której słynie Finlandia.

Linia Coctio do produkcji wywaru z kości doskonale zaspokaja potrzeby różnych gałęzi przemysłu spożywczego. Dodatkowe moduły, m.in. piec i kuchenka, pozwalają zwiększyć wydajność linii produkcyjnej, a ich montaż przebiega szybko i jest darmowy. Wysoce zautomatyzowana linia gwarantuje łatwą obsługę, programowanie i sterowanie oraz najwyższą jakość produktów końcowych.

Linie do produkcji wywaru z kości są oferowane jako rozwiązania kompleksowe obejmujące sprzęt, receptury, konserwację i inne profesjonalne usługi zwiększające wartość.

1 Baza danych Canadean: Fresh Meat Market Europe (rynek świeżego mięsa w Europie)

 


aa