Sycylijskie oblicze suszonych pomidorów

Pesto to tradycyjny włoski sos, którego sycylijska odmiana składa się z suszonych pomidorów utartych na jednolitą pastę wraz z oliwą i bazylią. Marka Ponti, czerpiąc inspirację z tej właśnie słonecznej krainy Włoch, stworzyła kompozycję o wyjątkowo nasyconym smaku, który spotęgowano dodatkiem serów Grana Padano i Pecorino, orzeszków piniowych oraz aromatycznej bazylii. Pełny, śródziemnomorski aromat Pesto Rosso w mgnieniu oka wydobędzie prawdziwie włoskie oblicze codziennej kuchni.

pesto_rosso_pontiSłoneczne smaki

Jeden wytworny składnik wystarczy, ale odmienić oblicze pasty, pizzy, czy bruschetty. Niemniej Pesto Rosso marki Ponti stanowi harmonijne połączenie aż kilku klasycznych, włoskich smaków. Będące głównym komponentem pomidory nie tylko dojrzewały w najcieplejszych rejonach Morza Śródziemnego, ale również zostały ususzone w promieniach tego samego słońca. Ich lekko kwaskowy, intensywny smak dopełniony został kilkoma listkami świeżej bazylii, będącej najpopularniejszą spośród włoskich przypraw. O delikatną konsystencję zadbały natomiast dwa gatunki drobno zmielonego, twardego sera dojrzewającego – Pecorino oraz Gran Padano. Zwieńczeniem całej receptury zostały wydobyte z wnętrza szyszek sosnowych drobne orzeszki piniowe. Wykorzystując dobrodziejstwa kuchni śródziemnomorskiej marka Ponti stworzyła uniwersalny dodatek do niezliczonych potraw, który w prosty i szybki sposób nada im włoskiej oryginalności. Jego pełny, śródziemnomorski aromat, zamknięto

w małym słoiczku o pojemności 135 g, który pilnie strzec będzie wyrazistości poszczególnych smaków i z powodzeniem wystarczy na przygotowanie 2-3 porcji wyśmienitego makaronu.


aa