Pierogi nie muszą być tylko z mięsem. Ciekawy produkt Tesco

Zależało nam na daniu, które połączy tradycyjną i znaną wszystkim formę potrawy z zaskakującym smakiem. Efektem tego są mrożone pierogi tworzone według tradycyjnej receptury, ale wypełnione farszem meksykańskim, greckim lub włoskim. To ukłon w kierunku nowych, ulubionych smaków Polaków – mówi Grzegorz Mordalski, właściciel firmy „Anita”

Smaki kuchni meksykańskiej, greckiej i włoskiej należą do jednych z najbardziej ulubionych przez Polaków. Teraz można je znaleźć w… mrożonych pierogach. W sieci Tesco pojawiła się nowa linia tradycyjnego polskiego dania w zaskakującej odsłonie.

Pierogi uchodzą od lat za koronną potrawę tradycyjnej polskiej kuchni. Najczęściej serwuje się je z mięsem, kapustą i grzybami lub ruskie z twarogiem, cebulą i ziemniakami. Nie ma drugiego tak rozpoznawalnego na świecie dania, które kojarzyłoby się z Polską.

Tesco postanowiło jednak odświeżyć nieco ulubiony smak i połączyć to, co najlepsze w polskiej kuchni z ulubionymi smakami kuchni europejskiej i południowoamerykańskiej. W sklepach pojawiła się właśnie nowa linia pierogów pod nazwą „Smaki Świata”.

„Smaki Świata” to tradycyjne głęboko mrożone pierogi z aż 3 nowymi farszami – meksykańskim, greckim i włoskim. Danie dla Tesco stworzyła m.in. działoszyńska firma „Anita”, słynąca z produkcji mrożonych pierogów i pyz dla sieci handlowych.

Fot. Anita

Fot. Anita

I tak oto w skład pierogów w stylu meksykańskim wchodzi mielone mięso, czerwona fasola, kukurydza i ostra papryka, z kolei smak pierogów w stylu włoskim podkreśla farsz składający się z sera twarogowego, suszonych pomidorów i oliwek. Farsz pierogów w stylu greckim to natomiast połączenie sera typu greckiego i szpinaku.

– To alternatywa dla osób, które w swoim ulubionym daniu poszukują nowych, ciekawych smaków. Tego typu produktu mrożonego łączącego tradycję z nowymi upodobaniami kulinarnymi Polaków jeszcze nie było na rynku – mówi Magdalena Przybyło, specjalistka ds. zakupów dań mrożonych w Tesco Polska.


aa