YERBA MATE – susz pełen indiańskich legend

Na urokliwych terenach Ameryki Południowej, pośród upraw kukurydzy i kawy, możemy natknąć się na roślinę o nazwie ostrokrzew paragwajski. Z jej wysuszonych liści powstaje napój Yerba Mate, pełen nie tylko pysznego smaku, ale i indiańskich opowieści. Na szczęście, pragnąc przekonać się o mocy tego wyjątkowego naparu, nie musimy wyruszać na drugi koniec świata.

Fot. czasnaherbate.pl

Fot. czasnaherbate.net

Yerba Mate złoto Ameryki Południowej
Yerba Mate to napój, który nieodłącznie związany jest z kulturą krajów Ameryki Południowej. Historie opowiadające o jego odkryciu sięgają bowiem czasów, kiedy region ten zamieszkiwany był jeszcze jedynie przez Indian. Jedna z nich głosi na przykład, że pewnego dnia do chroniącego się w dżungli starego Indianina oraz jego córki zawitał gość o niecodziennym wyglądzie. Dwójka tubylców zaopiekowała się przybyszem, nie wiedząc, że jest on bóstwem. W podzięce za swoją postawę otrzymali magiczne drzewo, z którego napar potrafił łagodzić trudy oraz uczucie samotności. Inna wersja mówi z kolei, że Yerba Mate to dar, który bogini księżyca podarowała ludzkości w zamian za uratowanie jej przed wygłodniałym jaguarem. Są to jedynie dwa przykłady legend od wieków opowiadanych o Yerba Mate, które choć różnią się od siebie treścią, zawsze zachowują jeden wspólny morał – Yerba Mate to napój pełen magii.

Nie chodzi tutaj jedynie o okoliczności jego powstania, ale także unikalne właściwości zdrowotne, które pomagają chociażby obniżyć cholesterol, wzmocnić odporność, poprawić samopoczucie czy zniwelować oznaki zmęczenia. Napój ten ma również wpływ na nasze życie duchowe. Jego parzenie stanowi bowiem swoistą ceremonię, od wieków pieczołowicie odtwarzaną w ten sam, ściśle określony sposób. Dedykowanym do tego zadania naczyniem jest matero lub kalabasse, które w 1/3 należy wypełnić suszem oraz wodą o temperaturze 65-80°C, a na koniec umieścić wewnątrz metalową rurkę zwaną bombillą. Po około 2-3 minutach, można raczyć się smakiem Yerba Mate. Po wypiciu naparu możemy zalewać liście dowolną ilość razy, dopóki nie stracą one w pełni swego smaku.

W okresie letnim warto także spróbować terere, czyli napoju Yerba Mate w wydaniu na chłodno. Przygotowanie terere różni się od tradycyjnego sposobu jedynie temperaturą zalewanej wody. Liście Yerba Mate zachowują bowiem swoje właściwości zarówno w przypadku naparu przygotowanego przy użyciu gorącej, jak i niemalże zmrożonej wody. Aby napój jak najdłuższej pozostał orzeźwiająco zimny, do matero można dodać dodatkowo kilka kostek lodu.

Yerba Mate dostępne są w ofercie sklepów stacjonarnych Czas na Herbatę, a także online na www.czasnaherbate.net


aa