Rynek ciast drożdżowych – okiem eksperta z branży

Powszechnie lubiane i spożywane – ciasta drożdżowe, od lat goszczą na Polskich stołach. Są uniwersalną słodką przekąską, która doskonale sprawdza się podczas letnich pikników, czy jako dodatek do popołudniowej kawy. Ponieważ coraz mniej osób celebruje tradycje domowego wypieku, producenci z branży piekarniczej wychodzą na przeciw ich oczekiwaniom oferując wyroby pakowane. Okazuje się, że te również mogą łączyć najlepsze tradycje piekarnicze z wyśmienitym smakiem ciasta. W taki właśnie sposób powstały ciasta drożdżowe firmy Dan Cake Polonia.

Tradycja spożywania ciast drożdżowych jest w Polsce bardzo silna, a Polacy chętnie sięgają po drożdżowe wypieki. Rosnąca świadomość konsumentów sprawia, że Ci oczekują wysokiej jakości produktu i użytych do jego wypieku surowców oraz doskonałego smaku wyrobów, który przywoła wspomnienia dzieciństwa.  Chętnie odkrywamy na nowo smaki oraz jesteśmy otwarci na smaki innych kultur, które poznajemy podczas coraz częstszych podróżny zagranicznych. Te dwa trendy są obecnie wyraźnie zauważalne w szerokorozumianej produkcji żywności.

Obserwacja zachowań konsumentów pokazuje także, że chętnie łączymy smak ciast  drożdżowych z dżemami, serami, czekoladą, czy masłem. Innymi słowy, okazuje się, że większość z nas ma swój ulubiony sposób na jedzenie ciast drożdżowych. Popularne dodatki rzadko jednak pojawiają się jako składnik ciasta drożdżowego.

ciasto

W odpowiedzi na te dwa bardzo silne trendy konsumenckie firma Dan Cake przygotowała unikatową recepturę ciasta, które w ciekawy sposób łączy charakter polskiej drożdżówki, z jej słodką kruszonką i dość neutralnym smakiem ciasta, z najczęściej wybieranymi przez Polaków dodatkami: serem i czekoladą. Firma Dan Cake zainspirowała się w tym przypadku francuską brioszką i jej puszystym, aromatycznym ciastem, którego nacięcie na wierzchu podkreśla wysoką jakość wyrobu. Tym samym firma wkracza na rynek z kolejnym produktem premium, który dodatkowo nie zawiera konserwantów, tłuszczów utwardzonych i sztucznych barwników.

Rynek ciast drożdżowych w Polsce rozwija się dość dynamicznie. Producenci tego typu wyrobów nie są jednak otwarci na wprowadzanie innowacji w zakresie receptur i smaków obawiając się zbyt silnego przywiązania konsumentów do tradycji. Widzimy jednak, że w tym zakresie konsumenci są bardzo otwarci i poszukują produktów, które pogodzą ważne dla nich aspekty – tradycyjny charakter i oryginalny smak.

Pierwsze obserwacje pokazują, że obrany kierunek jest słuszny i wyraźnie widzimy, że zaproponowana przez nas nieco inna formuła produktu sprawdza się doskonale. Spośród trzech zaproponowanych przez Dan Cake Polonia smaków, konsumenci najchętniej wybierają połączenie ciasta drożdżowego z białym serem.

Autor: Marta Kaleta / starszy specjalista ds. PR  /Sfera Group


aa