Cydr – naturalny kierunek rozwoju polskiej gospodarki

Rozwój naturalnego polskiego cydru dopiero się zaczął. Niestety, nie jest przesądzone czy sobie poradzi. Nie jest przesądzone, ponieważ wzrost polskiego rynku cydru wcale nie musi oznaczać sukcesu polskiego cydru i szansy dla sadowników – przestrzega Robert Ogór, Prezes AMBRA S.A.

Naturalny polski cydr ma szansę stać się ważnym zjawiskiem gospodarczym i programem rozwoju regionów. Wykorzystamy ten potencjał, jeżeli polski cydr otrzyma szerokie wsparcie, a na straży jakości produktu staną sami sadownicy. Dziś szansa na rozwój polskiego cydru jest zagrożona.

Rok temu Polacy odkryli i polubili smak polskiego cydru. Otworzyli szeroko drzwi idei wykorzystania bogactwa polskich jabłek, odkrywając przed sadownikami i ich regionami nowe perspektywy.

W 2014r. Polacy wypili ponad 9 mln l cydru (rok wcześniej 2 mln l). W tym roku spodziewamy się podwojenia rynku, a zgodnie z prognozą branży w ciągu pięciu lat rynek cydru w Polsce może osiągnąć wielkość 80 mln l co odpowiada 2% sprzedaży piwa (wg badań to właśnie piwo smakowe i jasne jest najczęściej zastępowane cydrem).-

Potencjal rynku cydru

Na straży polskich jabłek

Zdaniem Prezesa AMBRA S.A. warunkiem sukcesu Polski jako producenta cydru, także na arenie międzynarodowej, będzie ścisłe powiązanie produkcji i sprzedaży cydru z polskim jabłkiem.

– Istnieje nierozerwalny związek pomiędzy sukcesem gospodarczym regionów, bogactwem ich naturalnych zasobów, a ochroną produktów. Najlepszym tego przykładem jest europejskie winiarstwo – zaznacza Robert Ogór.

Cydr jest tradycyjnym produktem znanym w Europie od setek lat. Może pochwalić się tradycją produkcji tak bogatą, jak warzenie piwa czy fermentacja wina. Żaden inny kraj nie ma jednak takiego zaplecza do produkcji cydru jak Polska.

– Wpływ produktów spożywczych opartych na unikalnych zasobach naturalnych wykracza daleko poza sukces branżowy i może być motorem rozwoju całego regionu – podkreśla Robert Ogór. – Bordeaux czy Toskania słyną z wina. Wino kreuje tam popyt na usługi turystyczne, wpływa na ceny nieruchomości, prestiż miejsc. Jeżeli polski cydr będzie leżał na sercu przedsiębiorcom, organizacjom gospodarczym, politykom i ustawodawcom, może stać się dla Polski strategicznym produktem.

Jednak tylko ścisłe powiązanie produktu z surowcem – jako gwarancja jego naturalności i jakości – da szansę na rozwój polskiego cydru. Tylko taki cydr pozwoli sadownikom skorzystać z rynkowych trendów, a Polsce zaistnieć na arenie międzynarodowej.

– Cydr muszą zacząć produkować sadownicy. Żeby tak się stało, powinni otrzymać konkretne wsparcie i ochronę swojego produktu. To kluczowe dla rozwoju naturalnego polskiego cydru. Produkcja sadowników, tak jak winiarzy stworzy bogactwo jakościowe, które z czasem przerodzi się w markę i renomę cydru made in Poland. Jestem pewien, że to sadownicy, jak nikt inny znając walory polskich jabłek, stworzą cydry, które będą nas inspirować do dalszego rozwijania idei produktu – wyjaśnia Prezes AMBRA S.A. – Tak jak winiarze, którzy są źródłem sławy produktów imiędzynarodowej marki swoich regionów. Ustawowe powiązanie wina z surowcem chroni uprawy oraz całą infrastrukturę integralności regionów.

3 mln ton polskich jabłek to prawie tyle, ile Hiszpania zbiera winogron. Niestety, konsumpcja cydru per capita wynosi w Polsce jedynie 0,25 l, podczas gdy w Anglii jest to 15 l, we Francji 1,2 l, a na Litwie 5,7 l.

Konsumpcja cydru

AMBRA przeciw reklamie cydru

Już teraz można mówić o dużym zagrożeniu dla polskiego cydru. Paradoksalnie tkwi ono w samym rynku, do którego nieograniczony dostęp mają zagraniczne cydry, pochodzące z krajów, gdzie panują bardzo liberalne przepisy w sprawie produkcji cydrów.

– Są to kraje, w których cydrem można nazwać wszystko. Mogą to być produkty wytworzone z koncentratów o zawartości jabłek nie przekraczającej ¼ objętości napoju – alarmuje Robert Ogór.

– Dozwolone jest tam dodawanie aromatów i składników smakowych. W efekcie mamy napoje nazywane cydrem, które w rzeczywistości nie mają nic wspólnego z polskim jabłkiem. Niepokojący i bulwersujący jest fakt, że właśnie takie napoje wprowadzane są na polski rynek przez największe koncerny browarnicze, które siłą dystrybucji i oddziaływania na rynek są w stanie skutecznie odebrać szansę na rozwój polskiego cydru.

Zdaniem Prezesa AMBRA S.A. dodatkowym orężem we wprowadzaniu takich produktów i dominacji tanich w produkcji i bardzo zyskownych „mieszanek” może stać się umożliwienie reklamy cydrów.

– Dlatego wycofujemy swoje poparcie dla możliwości reklamowania cydru i jednocześnie apelujemy o wprowadzenie ustawowej ochrony polskiego cydru oraz stworzenie programu wsparcia dla sadowników w produkcji i sprzedaży cydru – podkreśla Robert Ogór.

WYNIKI BADAŃ KONSUMENCKICH AMBRA S.A.

Polacy pokochali słodko-kwaśny smak polskiego cydru w tak naturalny sposób, jak lubią smak jabłek. Uniwersalny charakter cydru znajduje wyraz w rozkładzie konsumpcji pomiędzy kobietami i mężczyznami: 54% do 46%.

Wyniki badań konsumenckich jasno określają oczekiwania wobec cydru: najważniejszy jest naturalny, owocowy smak i polskie pochodzenie produktu. Aż 9 na 10 konsumentów cydru najczęściej i najchętniej sięga po cydr jabłkowy, tylko okazjonalnie eksperymentując z wariantami smakowymi, które zgodnie z polskimi przepisami pod nazwą cydr mogą być produkowane jedynie za granicą.

Uniwersalnosc cydru

Wg deklaracji konsumentów, cydr najczęściej pije się dla orzeźwienia (46% wskazań) oraz dla smaku (37%) przy bardzo wielu okazjach zarówno o charakterze towarzyskim (spotkanie z przyjaciółmi, impreza u znajomych, grill), jak i kameralnym. Dodajmy, że to właśnie okazje tworzą konsumencki wymiar rynku alkoholi. Jeśli są bliskie ludziom, codzienne i uniwersalne to kategoria przestaje być tylko modą – staje się powszechna. Patrząc więc na branżę przez pryzmat potrzeb konsumentów i okazji, cydr ma ogromny potencjał dużego, trwałego rynku. Zwłaszcza, że już teraz badania konsumenckie pokazują generalną regułę: cydry polskich producentów cieszą się większą popularnością od swoich koncernowych rywali.

CYDR LUBELSKI

Produkowany ze świeżo tłoczonego soku Cydr Lubelski fermentowany jest w zbiornikach ciśnieniowych z wykorzystaniem technologii produkcji win musujących, czyli bez dodatku koncentratów ani jakichkolwiek środków aromatycznych. Docenili to konsumenci. Cydr Lubelski jest zdecydowanym liderem sprzedaży z 55% udziałem w rynku i marką pierwszego wyboru dla 65% konsumentów cydru.

Schemat_produkcji_naturalnego_cydru


aa