redaktor naczelny „Magazynu Spożywczego”

60 tys. butelek na godzinę

Jesienią ubiegłego roku Kompania Piwowarska rozpoczęła budowę nowej fermentowni oraz linii rozlewniczej w poznańskim browarze. Po dziesięciu miesiącach inwestycja o wartości ponad 100 mln złotych jest już zakończona, a linia rozlewu – jedna z najbardziej nowoczesnych i ekologicznych we wszystkich browarach SABMiller – pracuje na pełnych obrotach.

Inwestycja w nową fermentownię oraz linię rozlewu miała na celu zwiększenie elastyczności browaru w Poznaniu i sprawniejsze zarządzanie tymi etapami produkcji, które następują pomiędzy uwarzeniem piwa i jego wyjazdem z terenu zakładu. Nowy układ jest korzystny szczególnie w przypadku przygotowania mniejszych partii piw, w tym testowych partii produktów innowacyjnych.

Budowa nowej linii rozlewu trwała 7 miesięcy. Powstała ona na powierzchni ok. 5000 mkw. i obsługuje butelki zwrotne o pojemności 500 ml. Rozruch nastąpił już w marcu, a od niedawna linia pracuje pełną parą. Jej docelowa wydajność to 60 000 butelek na godzinę. Inwestycja nie tylko oznacza bardziej efektywne działanie całego browaru, ale także zapewnia wyższy poziom bezpieczeństwa i ekologii na etapie rozlewu piwa – temu służą urządzenia i rozwiązania, w które została wyposażona.

Higiena przede wszystkim

Niezmiernie ważne jest zachowanie najwyższych standardów higieny. Właśnie dlatego na nowej linii rozlewniczej w Poznaniu KP zbudowała cleanroom – pierwsze tego typu rozwiązanie w SABMiller w Europie. Jest to wyodrębnione pomieszczenie, w którym zapewniono sterylną czystość powietrza i niższą temperaturę. Można je porównać do warunków panujących na sali operacyjnej. W cleanroomie zostały zamknięte maszyny do rozlewania i zamykania butelek (czyli tzw. monoblok). Utrzymywana jest w nim stała temperatura, wilgotność i ciśnienie, które nie pozwala, by do środka dostało się powietrze z zewnątrz. Oprócz monobloku w cleanroomie znajduje się szczelnie zabudowane wyście z myjki butelek oraz transportery i kontrolery pustych i pełnych butelek.
Czystość mikrobiologiczna jest niezwykle ważna w procesie warzenia i rozlewu piwa. Zawsze dbaliśmy o ten aspekt, a dzięki takim urządzeniom jak cleanroom będzie to jeszcze łatwiejsze. Właśnie od czystości w dużym stopniu zależy reputacja KP, satysfakcja piwoszy oraz przede wszystkim jakość piwa, w przypadku której nie uznajemy kompromisów czy dróg na skróty – mówi Wojtek Mrugalski, kierownik ds. komunikacji Kompanii Piwowarskiej.

Na uwagę zasługuje również aspekt ekologiczny i wydajnościowy nowej linii. Dzięki zastosowaniu najnowocześniejszych sprzętów i rozwiązań, a co za tym idzie – zoptymalizowaniu rozlewu na nowej linii – KP może się poszczycić bardzo niskim zużyciem mediów, takich jak woda i energia. Firma między innymi zastosowała rozwiązania, które pozwoliły uzyskać bardzo dobrą kontrolę zużycia pary, a przez to również bardzo niskie straty ciepła. Dużą rolę odegrała w tym także automatyzacja linii na najwyższym poziomie. Te wszystkie czynniki składają się na wysoką wydajność nowej inwestycji.

Źródło: KP.


aa