redaktor naczelny „Magazynu Spożywczego”

Cydr? Na zdrowie!

Angielskie powiedzenie „a cider a day keeps the doctor away” zdaje się mieć potwierdzenie u ekspertów od żywienia. Cydr zyskujący coraz większą popularność w Polsce jest źródłem nie tylko nowych doznań smakowych, ale również pozytywnie wpływa na zdrowie.

Cydr zawiera w sobie naturalne substancje roślinne, które pomagają chronić przed rakiem oraz chorobami serca. Napój ten, mający bogate tradycje, od dawna był uważany za korzystny dla zdrowia, jednak jak dotąd brakowało konkretnych dowodów na potwierdzenie tej tezy.

Jak kieliszek czerwonego wina

Naukowcom udało się jednak wreszcie odkryć i stwierdzić w cydrze wysoki poziom przeciwutleniaczy polepszających stan zdrowia. Taką samą dawkę przeciwutleniaczy dostarcza kieliszek czerwonego wina, powszechnie uznawany za korzystny dla funkcjonowania naszego organizmu.

Naukowcy z Brewing Research Institute stwierdzili: „Dieta bogata w przeciwutleniacze może pomóc chronić przed chorobami, a nasze badania potwierdzają, że cydr ma taki sam poziom antyoksydantów jak czerwone wino. Przede wszystkim nie wolno zapominać jednak o przekroczeniu zalecanej dziennej dawki alkoholu, która u kobiet wynosi 3–4 standardowe dawki, zaś u mężczyzn 4–5, gdzie jedna dawka to 10 g czystego alkoholu etylowego”.

Jeszcze bardziej zyska na popularności?

Oddzielne badania na wybranej grupie pijącej cydr w Instytucie Badań Żywności w Norwich wykazały, że przeciwutleniacze są natychmiastowo wchłaniane do krwi, zwiększając korzyści dla stanu zdrowia.

Czy taki przełom w badaniach może zmienić postrzeganie cydru na polskim rynku? „Dla wielu konsumentów cydr jest pewnego rodzaju nowym doświadczeniem, alternatywą usytuowaną między piwem a winem. Już samo to zachęca do sięgnięcia po tego rodzaju napój, a wszelkie korzyści zdrowotne wynikające z jego picia mogą wpłynąć tylko pozytywnie na postrzeganie tego produktu” – mówi Kamil Mazuruk z Dzik Polski Cydr, marki naturalnego i świeżego cydru dostępnego prosto z nalewaka w popularnych restauracjach i pubach.

John Thatcher, prezes angielskiego Krajowego Związku Producentów Cydru powiedział kiedyś: „Całe życie spędziłem na produkcji cydru, regularnie racząc się szklanką lub dwiema i teraz dzięki temu mogę cieszyć się jeszcze bardziej wiedząc, że to korzystnie wpływało na moje zdrowie”.

Źródło: Dzik – Polski Cydr.


aa