redaktor naczelny „Magazynu Spożywczego”

Czarne pomidory hitem włoskiego rynku

Czarny, ale nie genetycznie modyfikowany.

Duże zainteresowanie, lecz i zdziwienie wywołał zarejestrowany w 2009 r. pomidor o nazwie Sun Black. Warzywo to jest owocem pracy naukowców z ośrodków badawczych w Pizie, Viterbo, Reggio Emilia i Modenie.

Naukowcy, którzy je wyhodowali, zapewniają, że nie powstało w wyniku modyfikacji genetycznych, gdyż jego nasiona otrzymano w wyniku tradycyjnej metody krzyżowania. Według ich opinii czarny pomidor należy ponadto zakwalifikować jako zdrową żywność, gdyż jest on bardzo bogaty w przeciwutleniacze, a zatem należy go uznać za prawdziwe dobrodziejstwo dla zdrowia.

Po licznych analizach, które przeprowadzano przez pięć lat od rejestracji w 2009 r., pomidor nareszcie opuszcza laboratoria i trafia do powszechnej sprzedaży.

Swój kolor skórka zawdzięcza bogatej zawartości antocyjanów – barwników obecnych m.in. w czarnych winogronach i borówkach. Miąższ nowej odmiany pomidora zachowuje natomiast tradycyjny, czerwony kolor i charakterystyczny smak.

Źródło i fot.: Fresh Plaza.


aa