redaktor naczelny „Magazynu Spożywczego”

Duńska restauracja najlepsza na świecie

Już po raz czwarty restauracja „Noma” z Kopenhagi została uznana za najlepszą na świecie.

Specjalnością „Nomy” jest nowoczesna kuchnia skandynawska. Serwowane dania to m.in. grzanki z jeżowca, tatar wołowy czy mrówki z gruszką i jarmużem. Właściciel restauracji, 36-letni Rene Redzepi, trzykrotnie zdobywał tytuł mistrzowski, lecz w ubiegłym roku utracił go na rzecz hiszpańskiej restauracji „El Celler De Can Roca”. W tym roku znów święci tryumfy.

Zwycięską restaurację wybrali 28 kwietnia w Londynie najwięksi znawcy kuchni i dziennikarze zajmujący się gastronomią. Organizatorem konkursu jest brytyjskie czasopismo „Restaurant”. Mimo że organizowany jest dopiero od 12 lat, pod względem prestiżu porównywany jest z rankingiem przewodnika Michelin.

Restaurację doceniono za „misterne przywiązanie do szczegółów, innowacyjne podejście do szukania smaków i eksperymentowanie z fermentacją, to wszystko pobudzone przez pasję i ciekawość”, podaje PAP.

Na liście 50 najlepszych restauracji świata żadna nie pochodzi z Polski.

Źródło: PAP.
Fot. @ReneRedzepiNoma/Twitter.


aa