Nowoczesna proszkownia serwatki w POLMLEKU

Nowatorska inwestycja GRUPY POLMLEK – pierwsza taka w Polsce!

Na przełomie marca i kwietnia bieżącego roku w Lidzbarku Warmińskim została uruchomiona nowoczesna proszkownia serwatki. W nowym zakładzie zbudowano unikatową w skali Europy linię do przerobu serwatki w postaci koncentratu białek serwatkowych WPC (Whey Protein Concentrate) oraz suszenia laktozy.

Jest to najnowsza największa w Europie inwestycja Grupy POLMLEK, a pierwsza taka w Polsce. Nowa inwestycja grupy Polmlek kosztowała ok. 250 mln zł i umożliwi zatrudnienie  około 100 osób.

Fot. POLMLEK

Fot. POLMLEK

Koncentrat białek serwatkowych (WPC) wykorzystywany jest do produkcji odżywek dla niemowląt, żywności dietetycznej, delikatesowych wyrobów mięsnych, suplementów do wyrobów piekarniczych i napoi. Ze względu na plany produkcji „baby food”(odżywki dla niemowląt), budynek wykonany jest w żelbecie, co jest zdecydowanie bardziej higieniczne od standardowych hal produkcyjnych.

Dzięki tej inwestycji w zakładzie w Lidzbarku Warmińskim będzie można przerabiać 6 milionów litrów serwatki płynnej na dobę. Dotychczas wydajność wynosiła około 3 milionów litrów serwatki na dobę. Co intersujące, nowoczesna instalacja pozwala także na produkcję mleka w proszku.

 

Proszkowania serwatki została zbudowana w zaledwie 12 miesięcy dzięki wykorzystaniu technologii szalunków ślizgowych. Od marca 2016 trwał rozruch instalacji. W ciągu 2-3 tygodni instalacja będzie w pełni obciążona.
W latach 2015-16 Grupa Polmlek dokonała znaczących inwestycji także w pozostałych zakładach, które zaczynają pozytywnie wpływać na wynik finansowy.


aa