redaktor naczelny „Magazynu Spożywczego”

Rośnie eksport polskich wyrobów mleczarskich

W I kwartale br. wartość naszego eksportu wyniosła 469,4 mln euro.

Analitycy Banku BGŻ poinformowali, że eksport polskich wyrobów mleczarskich z każdym miesiącem jest coraz wyższy. Ogółem w I kwartale 2014 r. wartość polskiego eksportu artykułów mlecznych była o ponad 31% wyższa niż przed rokiem.

Za tak dynamiczny wzrost odpowiadają sery, przede wszystkim jednak mleko w proszku. W okresie od stycznia do marca obecnego roku eksport serów był o 17% wyższy niż w tym samym okresie zeszłego roku i wyniósł 177,0 mln euro.

Natomiast wartość eksportu mleka w proszku wzrosła o 117% w relacji rocznej, do 112,2 mln euro, a jego udział w całości sprzedaży zagranicznej artykułów mleczarskich zwiększył się z 15% w ubiegłym roku do 24% w tym roku.

Głównymi odbiorcami są Chiny – 2,6 tys. ton, Rosja – 1,6 tys. ton i Algieria – 10,4 tys. ton za 34,4 mln euro.

Źródło: BGŻ.


aa