Sól cichym zabójcą

Polacy zjadają o wiele za dużo soli.

Według ekspertów zmniejszenie zużycia soli znacznie skróciłoby kolejki w przychodniach zdrowia. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby dzienne spożycie soli nie przekraczało 5 g – w Polsce wynosi ono 11 g.

„Sól należy do najważniejszych czynników wywołujących nadciśnienie tętnicze, udary mózgu, zawały serca, raka żołądka czy osteoporozę. Można więc – a nawet trzeba – bić na alarm, ostrzegając konsumentów, że sól to wcale nie sprzymierzeniec, lecz cichy i podstępny zabójca”, podkreślił prof. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ).

Jeżeli zmniejszylibyśmy spożycie soli tylko o sześć gramów na dobę, liczba udarów zmalałaby o 24%, a zawałów o 18%. W przypadku choroby nadciśnieniowej dzięki takiej redukcji można by zmniejszyć dawkę przyjmowanych leków lub nawet w niektórych przypadkach całkowicie je odstawić.

Nowe unijne przepisy, które będą wymagały od producentów podawania zawartości soli w produktach, wejdą w życie 13 grudnia 2016 r.

sol1_MS

Źródło: PolskieRadio.pl.


aa