redaktor naczelny „Magazynu Spożywczego”

W Polsce zwiększa się produkcja cydru

Za 5 lat rynek może wyprodukować nawet 70 mln litrów.

„Rynek cydru ma szanse osiągnąć poziom, który by odpowiadał dwóm procentom konsumpcji piwa, co by dało ok. 70 milionów litrów”, twierdzi Robert Ogór, prezes producenta i importera win – Grupy Ambra.
Również Mirosław Maliszewski, prezes Związku Sadowników RP, uważa, że w Polsce produkcja cydru bardzo przyśpiesza dzięki obniżeniu akcyzy na ten napój.

Cydr jest to sfermentowany napój niskoalkoholowy z jabłek, który może zawierać do 8% alkoholu.
Prezes ZS RP przypomniał również, że „jeszcze dwa lata temu w Polsce nie można było produkować cydrów, stąd były one nieznane polskiemu konsumentowi”. Zwiększeniu produkcji sprzyja obniżona akcyza, która od 2013 r. wynosi 97 zł za hektolitr, a jeszcze rok wcześniej wynosiła aż 158 zł za hektolitr.

Jak wiadomo Polska jest pierwszym w UE producentem jabłek. W 2012 r. zbiory były na poziomie 2,8 mln t, z czego blisko połowa została przeznaczona na cele przetwórcze. Obecnie za butelkę cydru o pojemności 0,3 l trzeba zapłacić 3–4 zł.

Źródło: PAP; strefabiznesu.gazetalubuska.pl.


aa