redaktor naczelny „Magazynu Spożywczego”

Wędliny wędzone tradycyjnie nadal będą w obrocie

Nowe normy dotyczące dopuszczalnej zawartości substancji smolistych w żywności nie będą ich obowiązywać.

Eksperci państw członkowskich (zasiadający w Stałym Komitecie ds. Komitecie ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt) przyjęli projekt Komisji Europejskiej w sprawie zmian w przepisach, które mają wejść w życie we wrześniu. Przepisy te stanowiły zagrożenie dla małych producentów wyrobów tradycyjnych w Polsce, którzy albo nie spełniają nowych reguł, albo nie prowadzą badań w tym zakresie.

O wyłączenie z nowych zasad dla wędlin znajdujących się na liście wyrobów tradycyjnych wnioskowała m.in. Polska.
Rzecznik Komisji ds. zdrowia Frederick Vincent zaznaczył, że chodzi o produkty wytwarzane na rynek krajowy.
Według badań ekspertów żywienia z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, więcej substancji smolistych od wędlin zawierają między innymi pieczywo i kakao. Ich normy praktycznie pozostają bez zmian.

Polska, podobnie jak kilka innych krajów – było ich razem 12 – poprosiła o odstępstwo od nowych przepisów dla żywności przeznaczonej na rynek krajowy. Osiągnięto porozumienie – z udziałem m.in. Polski – w sprawie nowego prawa o wędzonych produktach, dzięki któremu produkty wytwarzane lokalnie będą mogły pozostać na rynku.
Odstępstwo od przepisów obowiązywać będzie przez 3 lata.

Źródło: IAR – polskieradio.pl.


aa