redaktor naczelny „Magazynu Spożywczego”

Wzrasta plaga podróbek żywności

Włoscy karabinierzy na tropie sfałszowanych artykułów żywnościowych Made in Italy.

Włoskie służby walczą z plagą podrabiania wina i serów – w Nowej Zelandii, Australii i Kanadzie można kupić komplety składników i narzędzi potrzebnych do własnej produkcji podróbek mozzarelli oraz innych popularnych serów – asiago i ricotta – a w innych krajach skrzynki z koncentratem winogronowym i dodatkami do produkcji wina.

Właśnie wina i sery znajdują się w czołówce najchętniej podrabianych artykułów żywnościowych, które – choć produkowane poza Italią – sprzedawane są jako pochodzące z Włoch. W rankingu tym wysokie miejsca zajmują też ocet balsamiczny i oliwa z oliwek.

Również we Włoszech fałszerze nie próżnują – w zeszłym roku karabinierzy skonfiskowali między innymi 37 tysięcy hektolitrów wina i 150 tysięcy butelek musującego trunku, 14 ton oliwy opisanej jako z pierwszego tłoczenia, a wyprodukowanej z naruszeniem surowych norm, a także ponad 1000 hektolitrów fałszywego octu balsamicznego.

Źródło: money.pl.


aa