Ocet winny to bardzo istotny element codziennego jadłospisu, który niesie za sobą mnóstwo korzyści dla całego organizmu i jednocześnie podkreśla smak wielu potraw. Charakterystyczny aromat i smak jaki posiada ocet sherry sprawia, że dodawanie go do sałatek lub deserów sprawia ogromną przyjemność. Ocet znany jest od czasów starożytnych i wciąż gości w wielu domach jako niezbędny składnik większości codziennych dań.
Zobacz także: Sos winegret – prosty przepis na pyszny dodatek do sałatek
Korzyści zdrowotne
Ocet nie dostarcza witamin czy minerałów, lecz wciąż uznawany jest za niezwykle korzystny dla zdrowia składnik diety. Przede wszystkim octem sherry powinny zainteresować się osoby pragnące nieco się odchudzić. Ocet jest nisko kaloryczny, a jednocześnie doskonale radzi sobie ze zmniejszeniem uczucia głodu. Wybór octu sherry to znacznie lepsze rozwiązanie niż wysoko kaloryczne sosy do sałatek lub deserów. Ocet bardzo skutecznie przyspiesza cały metabolizm i ogólnie wspiera walkę o utrzymanie sylwetki. Bardzo korzystną właściwością octu jest jego działanie bakteriobójcze co pozwala zadbać o dobry stan zdrowia całego organizmu. Ponadto stosowanie w codziennym jadłospisie octu zatrzymuje nieco proces starzenia się między innymi zmniejszając zmarszczki, hamując powstawanie plam starczych lub przebarwień ze względu na dużą zawartość antyoksydantów. Stosując ocet można mieć świadomość kompleksowego dbania o układ trawienny, ponieważ skutecznie obniża on poziom złego cholesterolu. Serce i układ krążenia również na tym zyskują, gdyż zmniejsza się ryzyko wystąpienia miażdżycy i różnych chorób serca. Dodając ocet sherry to potraw można być spokojnym o podaż magnezu i wapnia, dlatego że znacząco poprawia on wchłanianie tych minerałów.
Komponowanie jadłospisu
Ocet sherry wspaniale pasuje do wielu różnych potraw, które dzięki niemu zyskują niepowtarzalny i charakterystyczny smak oraz aromat. Najprostszym sposobem na dołączenie octu do swoich codziennych jadłospisów jest przygotowywanie na jego bazie sosów do sałatek. W przypadku osób, które szczególnie lubią spożywać potrawy mięsne świetnym rozwiązaniem jest robienie wszelkich marynat z dodatkiem octu sherry. Dzięki temu mięso nabiera wyjątkowego smaku i aromatu, którego nie zapewnią żadne inne mieszanki. Marynata z octem doskonale pasuje do wołowiny, jagnięciny oraz cielęciny. Dodatek octu do czerwonych warzyw takich jak buraki lub kapusta to także bardzo dobry pomysł. Najważniejsze jest wybranie octu najwyższej jakości, którego smak, aromat i przede wszystkim właściwości będą możliwie jak najlepsze.