Tutaj jesteś

Ciasto czekoladowe a murzynek – czym się różnią?

15 marca 2022 Dieta Ciasto czekoladowe a murzynek

Ciasto czekoladowe niejedno ma imię. Prawdopodobnie niektóre z nich lubisz, za innymi nie przepadasz. A jednak większość z nich robi się naprawdę podobnie. Różnice są niewielkie, choć w ogólnym rozrachunku znaczące. Czym różni się ciasto czekoladowe od murzynka, brownie czy tortu czekoladowego?

Zobacz także: Jak powiedzieć „przepraszam” poprzez słodkości, czyli co zrobić, gdy zapomnisz o rocznicy poznania się

Murzynek – najprostsze ciasto czekoladowe…bez czekolady

Murzynek to bardzo dobrze znane ciasto czekoladowe, które przygotowuje się w wielu polskich domach. Jest niezwykle łatwe do zrobienia i nie wymaga wielu składników. Prawdopodobnie dlatego kiedyś tak często pojawiało się na stołach w niedzielę. To ciasto czekoladowe, które jednak w swoim składzie nie ma czekolady, a jedynie kakao. Do zrobienia murzynka potrzebujesz także mąki pszennej, masła, jajek, cukru, wody i proszku do pieczenia. Niektórzy uważają, że to ciasto suche, w przeciwieństwie na przykład do brownie. Rzeczywiście, murzynek może być suchy, ale tylko wtedy, gdy źle go zrobimy. To ciasto doskonale komponuje się z różnego rodzaju kremami i polewami. Sam również smakuje dobrze. Uwaga – możesz zrobić go również w wersji wegańskiej. Masło zastąpisz olejem roślinnym, a jajka…cukinią. Dzięki temu ciasto będzie wilgotne i pyszne!

Brownie i tort czekoladowy

Brownie, w przeciwieństwie do murzynka, to ciasto, w którym czekolada musi być obecna. I to w dużej ilości. Idealnie zrobione brownie powinno być wilgotne, rozpływające się w środku i spieczone na zewnątrz. Składniki są podobne, jak w przypadku murzynka. Konieczna jest jednak owa czekolada, dzięki której całość roztapia się w ustach. Tort czekoladowy to z kolei trochę inna liga. Aby zrobić pyszny tort, konieczne jest przygotowanie idealnego, wilgotnego i puszystego biszkoptu. A to z kolei wymaga dużej ilości jajek. W biszkopcie żółtka jajek miesza się z ubitym na sztywną piankę białkiem, by całość była lekka i doskonale napowietrzona. Do biszkoptów nie dodaje się czekolady, a jedynie kakao.

Nadal jednak zarówno tort, brownie jak i murzynek, zaliczają się do zacnego grona ciast czekoladowych. Które z nich Ty lubisz najbardziej?

Prasa do oleju

Redakcja

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?

Kasza manna z budyniem – idealny smak i konsystencja!