Patelnie aluminiowe to bardzo popularny typ naczyń, który można spotkać w wielu kuchniach. Trzeba wiedzieć, że niekoniecznie muszą być zrobione tylko z aluminium. Patelnie te mogą różnić się wykonaniem oraz rodzajem powłok, które mogą być wyższej albo niższej jakości. Z poniższego artykułu dowiesz się, czy naczynia bezpieczne dla zdrowia.
Zobacz także: Sos do spaghetti: jak przygotować pyszny dodatek do makaronu?
Fakty na temat patelni aluminiowych
Dużo osób zastanawia się nad kwestią wpływu patelni aluminiowych na ludzkie zdrowie z powodu różnych mitów, jakie dotyczą tego typu naczyń. Zanim zastanowimy się nad tą kwestią, trzeba określić, czym dokładnie jest patelnia aluminiowa.
Patelnie aluminiowe są niezwykle popularnym sprzętem kuchennym, który charakteryzuje się równomiernym rozprowadzaniem ciepła oraz małą wagą. Jest to spora zaleta np. w przypadku patelni grillowych, które zazwyczaj mają dużą średnicę. Dzięki temu patelnia aluminiowa może być użytkowana przez każdą osobę.
Aluminium świetnie nadaje się do smażenia mięs i warzyw. Wygoda smażenia zależy od powłoki, którą pokryte jest naczynie.
Dla kogo powinna być patelnia aluminiowa?
Aluminiowe patelnie z powłoką teflonową to dobry wybór dla osób, które preferują smażenie z minimalną ilością tłuszczu. Naczynie te mają właściwości nieprzywierające, dzięki zastosowaniu w nich odpowiedniej powłoki non-stick. Warto zaznaczyć, że patelnie te nie należą do najbardziej wytrzymałych sprzętów kuchennych, stąd ich cena jest stosunkowo atrakcyjna. Rzecz jasna nie oznacza to, że jest to naczynie, którego będziesz używać przez zaledwie kilka miesięcy. Dobrze traktowana patelnia aluminiowa może służyć Ci przez długi czas. Wystarczy mieć odpowiednią wiedzę na temat tego, jak się z nią obchodzić.
Jak używać patelni aluminiowej?
Należy unikać mycia patelni aluminiowej w zmywarce. Powierzchnia typu non-stick może ulec uszkodzeniu w trakcie mycia mechanicznego, co może skrócić jej żywotność.
Aluminium jest także odporne na temperatury do maks. 180°C. To dobra cecha, ponieważ optymalną temperaturą dla patelni jest maks. 200°C. W celu zwiększenia wytrzymałości aluminium na wysokie temperatury, patelnie pokrywa się powłokami różnego typu..
Czy patelnia aluminiowa jest szkodliwa?
Różne opinie dotyczące patelni aluminiowych są zazwyczaj błędne albo zawierają jedynie półprawdy. W związku z tym należy obalić pewien mit. Jak patelnia aluminiowa reaguje na wysoką temperaturę? Neutralny albo ewentualnie szkodliwy wpływ aluminium zależy nie tylko od temperatury, ale również od innych czynników, takich jak prawidłowo dobrana powłoka.
Podsumowanie
Po lekturze powyższego artykułu na temat patelni aluminiowej, dysponujesz już na pewno odpowiednią wiedzą, aby wybrać się na udane zakupy. Warto jeszcze zaznaczyć, aby najlepiej skorzystać z oferty sprawdzonego sklepu branżowego, na przykład Prymus AGD.