Tutaj jesteś

Mąka orkiszowa – czy warto jej używać?

19 października 2022 Kuchnia Mąka orkiszowa

Przeciętny człowiek ma coraz mniej czasu na to, aby odsapnąć i zastanowić się nad podstawowymi sprawami. Jedną z nich jest dobór składników do naszego jedzenia, by było zdrowsze. Na przykład – czy mąka orkiszowa jest lepszym wyborem od pszennej?

Zobacz także: Mąka razowa – czy można ją stosować zamiast mąki pszennej?

Historia mąki orkiszowej

Ludzie docenili orkisz już w czasach średniowiecza. To właśnie wtedy święta Hildegerda nazwała go ,,najlepszym ze zbóż”. W tych czasach orkisz był zarówno najłatwiej dostępnym, jak i najchętniej spożywanym rodzajem zboża. Szybko zauważono, że doskonale nadaje się on do produkcji mąki, z której następnie powstawał chleb.

W Polsce uprawa orkiszu miała swój złoty okres od ósmego wieku naszej ery do czasów średniowiecznych. Niestety, ze względu na mniejsze koszta oraz łatwiejszą uprawę, orkisz został wyparty przez pszenicę. Z czasem uprawa tego zboża odbywała się w naszym kraju tylko w rejonach podgórskich, a następnie przez pewien czas nie uprawiano jej w ogóle.

Zalety i wady mąki orkiszowej

Pierwszą oraz najbardziej istotną zaletą mąki orkiszowej jest jej wartość odżywcza. W porównaniu z dużo powszechniej stosowaną mąką pszenną, orkiszowa bezsprzecznie wypada lepiej. Jej charakterystyczną zawartością jest wysoki poziom nienasyconych kwasów tłuszczowych. Orkisz posiada znaczną ilość białka i błonnika. Dodatkowo ma w sobie dużo mniej glutenu.

Kolejną znaczącą zaletą, którą charakteryzuje się mąka orkiszowa jest jej szerokie zastosowanie w kuchni. Można używać jej do pieczenia, gotowania oraz innych czynności kuchennych. W większości przypadków może być ona bezproblemowym zamiennikiem mąki pszennej.

Mąka orkiszowa jest zdrowym wyborem dla osób, które dbają o poziom cholesterolu we krwi, ponieważ pozwala go zmniejszyć. Produkt może również okazać się bardzo dobrą alternatywą dla osób cierpiących na nadciśnienie. Co więcej, skład tego rodzaju mąki wpływa korzystnie na problemy z biegunkami, zaparciami czy wzdęciami. Więcej informacji o właściwościach i zastosowaniu mąki orkiszowej znajdziesz tutaj: https://organic24.pl/blog/wlasciwosci-i-zastosowania-maki-orkiszowej-w-kuchni.html 

Pomimo ogromnej ilości zalet pojawiają się również wady. Pierwszą z nich jest wysoka cena w porównaniu z mąką pszenną. Kwota, którą musimy zapłacić za kilogram mąki orkiszowej może być dwa razy większa w porównaniu z łatwo dostępną mąką pszenną. Niestety,  trudna dostępność wysokiej jakości mąki orkiszowej to jej kolejna wada. 

Typy mąki orkiszowej i jej zastosowanie

Wyróżnia się kilka najpopularniejszych typów mąki orkiszowej. Dany typ przyznaje się na zasadzie, im wyższy, tym mąka orkiszowa ma większą zawartość ziaren. Wiąże się to również z wyższą zawartością substancji mineralnych.

Znając specyfikę podziału mąki na typy, możemy przyjrzeć się tym najczęściej spotykanym na półkach sklepowych.

  • Typ 550-600, czyli mąka orkiszowa biała. Najlepszy zamiennik klasycznej mąki pszennej. Znajdzie swoje zastosowanie w wypieku potraw wymagających stworzenia ciasta, takich jak na przykład pizza, pierogi czy naleśniki. Jedyną różnicą w stosunku do efektu końcowego potrawy zrobionej z mąki pszennej jest konsystencja. Mąka orkiszowa sprawia, że ciasto jest bardziej kruche.
  • Typ 1850, czyli graham. Ten typ mąki orkiszowej nadaje się do pieczenia bułek

i chlebów. Charakterystycznym punktem dla typu graham jest występowanie w niej grubo zmielonych otrąb.

  • Typ 2000, czyli mąka orkiszowa ciemna. Mąka pełnoziarnista, która zawiera największą ilość błonnika. Jest wykorzystywana do wypieku pieczywa oraz ciast. Ten typ mąki orkiszowej, pomimo wysokiej zawartości soli mineralnych, może okazać się ciężkostrawny.
Odkurzacze przemysłowe

Redakcja

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?