Czy warto jeść ryby i owoce morza?

Ryby i owoce morza cieszą się bardzo dużą popularnością wśród polskich konsumentów. Istnieje jednak wiele osób, które unikają tego typu produktów spożywczym. Wyjaśniamy, dlaczego warto je włączyć do swojej diety.

Korzyści płynące ze spożywania ryb

W diecie wielu Polaków ważną cześć zajmują ryby słodkowodne i morskie. Najczęściej spożywane gatunki żyjące w rzekach i jeziorach to karp, szczupak, pstrąg oraz sandacz. Jeśli chodzi o ryby morskie są to: makrela, dorsz, halibut, tuńczyk i popularne śledzie. W mięsie tych zwierząt znajduje się bardzo wiele cennych składników mineralnych takich jak: selen, fosfor, jod, potas, cynk oraz magnez. W składzie wielu z nich znajdują się witaminy z grupy B, E i D. Kolejną korzyścią płynącą ze spożywania ryb jest duża ilość zawartego w nich białka. Mogą zatem stanowić świetną opcje dla osób aktywnych fizycznie spożywających dużo protein. Ryby i owoce morze zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, które działają przeciwzapalnie i pomagają organizmowi w wchłanianiu witamin. Te pierwsze stanowią też świetne źródło błonnika, wspomagającego prace układu pokarmowego. Spożywanie ryb zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych i wpływa pozytywnie na kondycje mięśni, kości oraz zębów.

Dlaczego warto jeść owoce morza?

Owoce morza nie cieszą w Polsce się aż takim popytem jak ryby. Wynika to z faktu, że są one szerzej dostępne na rynku spożywczym od stosunkowo niedawna. Ich popularność rośnie w wolnym tempie, być może dlatego, że ludzie nie zdają sobie sprawy z prozdrowotnych właściwości owoców morza. Najczęściej dostępne gatunki tych zwierzą to: krewetki, ostrygi, homary, ośmiornice, kałamarnice, ślimaki i kraby.

Mięso tych zwierząt jest bogate w witaminy A.B i D oraz minerały takie jak cynk, fluor, żelazo, magnez oraz jod. Ten ostatni stanowi niezbędny element diety osób zmagających się         z dolegliwościami tarczycy. Podobnie jak ryby, owoce morze stanowią źródło dobrze przyswajalnego, pełnowartościowego białka, tak potrzebnego sportowcom i osobom pracującym fizycznie. Omawiany rodzaj mięsa obniża poziom złego cholesterolu w organizmie i ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo – naczyniowego. Owoce morze wpływają pozytywnie na pracę mózgu, poprawiają pamięć i koncentrację i skutecznie zmniejszają poziom stresu.

Jak widać lista zalet wynikających ze spożycia owoców morza jest bardzo długa. Należy jednak pamiętać, że tego typu produkty powinno się kupować tylko w sprawdzonych miejscach, aby mieć pewność, że nie były hodowane w nieprawidłowych warunkach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *