Gałka muszkatołowa to popularna przyprawa, dzięki której zwykłe potrawy mogą się przemienić w wyjątkowe dania. Ten dodatek smakowy może mieć też rewelacyjny wpływ na ogólny stan naszego zdrowia. Co warto wiedzieć na ten temat?
Zobacz także: Sos beszamelowy – przepis na domowy sos kremowy
Gałka muszkatołowa to przyprawa
Gałka muszkatołowa to przyprawa, która powstaje z pestki owocu muszkatołowca korzennego. O niezwykłych właściwościach tej przyprawy decyduje m. in. mirystycyna – olejek, dzięki któremu gałka muszkatołowa może się pochwalić pięknym aromatem oraz charakterystycznym smakiem. W dodatku tym nie brak też białka oraz witamin: A, B6, kwasu foliowego oraz tiaminy. Wszystko to sprawia, iż gałka muszkatołowa może mieć bardzo dobry wpływ na ogólny stan naszego zdrowia. Dieta, w której pojawia się ta przyprawa, może mieć zbawienny wpływ na układ pokarmowy, może ułatwić też proces trawienia. Przyprawa ta pomaga zwiększyć ilość produkowanego przez nasz organizm soku trawiennego, jest też chętnie stosowana przez te osoby, którym często dokuczają problemy ze wzdęciami. Gałka muszkatołowa odgrywa też ważną rolę w profilaktyce wrzodów żołądka, zmniejsza też ryzyko rozwoju takich problemów, jak zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu. Miłośnicy medycyny naturalnej chętnie sięgają tę przyprawę w ramach walki z depresją, bywa i tak, że gałka muszkatołowa traktowana jest jako środek, który w naturalny sposób ma poprawiać koncentrację oraz pamięć.
Gałka muszkatołowa jest przede wszystkim przyprawą, po którą warto sięgać ze względu na jej smak oraz aromat. W umiejętnym wykorzystaniu tego dodatku pomogą nam przepisy na zdrowe i smaczne dania, w których gałka muszkatołowa pojawia się jako jeden z ważniejszych składników. Zazwyczaj gałka sprawdza się jako dodatek do dań mięsnych, można ją jednak z powodzeniem wykorzystać w czasie przyrządzania pierników lub korzennych, rozgrzewających napoi. Gałka muszkatołowa sprawdzi się też w daniach warzywnych, np. w tych, w których pojawia się szpinak. Możliwości jej wykorzystania jest wiele, a na portalach kulinarnych oraz w książkach kucharskich znajdziemy wiele ciekawych propozycji.