Praca w kuchni wymaga wielu umiejętności. Często wydaje nam się, że coś jest zbyt trudne lub niezdrowe. Jednak z reguły wystarczy poznać tajniki oraz zasady jak sprawić, by poszczególne rzeczy wyszły na naszą korzyść. Dokładnie tak samo jest z używaniem tłuszczu do pieczenia. Wydaje nam się często, że używanie go powoduje, że cała potrawa zaczyna być mniej zdrowa. Nic bardziej mylnego. Wystarczy poznać kilka prostych zasad, a Twoje wypieki będą jeszcze lepsze.
Zobacz także: Emulgatory i zagęstniki w przemyśle spożywczym i kosmetycznym
Warto poznać umiar przy podgrzewaniu
Najczęstszym błędem popełnianym w kuchni jest zbyt długie oraz zbyt intensywne podgrzewanie tłuszczu. Choć nie zawsze prowadzi to bezpośrednio do jego spalenia, tak jednak zachodzą w nim pewne zmiany, przez co pogarsza się jego jakość. Skutkuje to często niestrawnością po zjedzeniu potrawy w ten sposób usmażonej. By temu zapobiec wystarczy nabrać nieco doświadczenia, ale także poznać optymalne temperatury smażenia poszczególnych dań. Przykładem może być klasyczny kurczak, którego smażenie powinno wynosić między 165 a 175 stopni Celsjusza.
W tym celu oczywiście warto zaopatrzyć się w stosowny sprzęt, umożliwiający kontrolę ciepła na patelni. Mogą do tego posłużyć specjalne termometry, bądź bardziej zaawansowane pokrywki, które w niego już wyposażone. Szukając takiego rodzaju asortymentu, warto zajrzeć na stronę sklep.hertakcesoria.pl, gdzie znajdziesz szeroką ofertę produktów przydatnych w kuchni.
Zawsze stawiaj na najwyższą jakość olejów
Niezależnie czy używasz tłuszczu do smażenia, pieczenia, czy stosujesz oleje do blach, w każdym z tych przypadków warto zatroszczyć się o produkt najwyższej jakości. Im lepsza ona będzie, tym większa pewność, że w procesie przygotowywania potraw, nie powstaną żadne nieprzyjemne niespodzianki, które popsują finalny efekt.
Warto zapoznać się z tłuszczami oczyszczonymi, tak zwanymi rafinowanymi, idealnie sprawdzającymi się do głębokiego smażenia. Dziej się tak dzięki temu, że mają one bardzo wysoki punkt dymienia, wynoszący powyżej 200 stopni Celsjusza. Dodatkowo korzystając z tłuszczów pochodzenia roślinnego oraz bio olejów dodatkowo wzbogacamy wartości odżywcze naszej potrawy, jednak warto przed ich użyciem zapoznać się z ich dokładną charakterystyką, zalecanymi zastosowaniami czy temperaturą smażenia.
Różnorodne zastosowanie tłuszczów
Istotnym szczegółem jest jednak zastosowanie tłuszczów, które nie polega jedynie na smażeniu lub dodawaniu do ciasta. Otóż jest to równie świetny sposób na natłuszczenie blach, zapobiegające przywieraniu ciasta. Dzięki temu z łatwością oddzielisz wypiek od podstawy, zachowując przy tym estetyczny oraz apetyczny kształt. Dodatkowo, uchroni to spód przed zbytnim przypieczeniem się. Tłuszcz zapewni dodatkową izolację, przez co najniższa część ciasta nie stanie się zbyt twarda.
Wyposażając się w tłuszcze najlepszej jakości zapewniasz sobie bezpieczeństwo i przede wszystkim dbasz tym samym o zdrowe odżywianie. Warto zauważyć, że oleje mają również specyficzne właściwości wspierające nasz organizm. Ten pozyskany z lnu potrafi skutecznie wesprzeć walkę z łupieżem lub problemami dermatologicznymi. Pamiętaj żeby zadbać o jakość dobieranych tłuszczów, która przełoży się na zdrowie oraz jakość wypieków.