Tutaj jesteś

Kuchnia niemiecka – czym się charakteryzuje? Popularne potrawy

3 czerwca 2024 Kuchnia Kuchnia niemiecka


Kuchnia niemiecka nie należy do najzdrowszych, ale nie można odmówić jej różnorodności, wyjątkowego smaku i zakorzenienia w tradycji. Czym się wyróżnia? Jakie potrawy absolutnie musisz spróbować podczas wizyty u naszych zachodnich sąsiadów? 

Krótka historia i charakterystyczne cechy kuchni niemieckiej

Kuchnia niemiecka mocno zakorzeniona jest w tradycji poszczególnych regionów, ale pełno w niej również zapożyczeń od sąsiadów. Dominują wpływy szwajcarskie, francuskie, włoskie oraz polskie. W wielu potrawach występują również nawiązania do kuchni greckiej, hiszpańskiej, tureckiej, czeskiej, słowackiej, a nawet dalekowschodniej. 

Różnorodne potrawy i dania, których na pewno każdy kibic z miłą chęcią spróbuje podczas wyjazdu na mecze Mistrzostw Europy 2024, których gospodarzem są właśnie Niemcy (14 czerwca – 14 lipca), są przede wszystkim tłuste, ciężkostrawne, a bazą potraw jest mięso wieprzowe podawane z kapustą i ziemniakami, co bardzo przypomina polski specjał, czyli kotlet schabowy z kapustą zasmażaną i ziemniakami. Na głodnego trudniej się myśli, a to na pewno nie będzie problem żadnego kibica w Niemczech. Już po zjedzeniu, będzie łatwiej sprawdzić, które  zakłady bukmacherskich na najlepsibukmacherzy.pl, oferują najlepsze oferty na tegoroczne ME.

Warto podkreślić, że w poszczególnych regionach je się nieco inaczej. Zachodnie Niemcy stawiają na potrawy lżejsze, wypełnione warzywami. Południe stawia na tłustsze potrawy, w których dominują wieprzowina, dziczyzna oraz drób (przede wszystkim kurczaki). W Niemczech spróbować można również surowego mięsa, metki oraz tatara. Dostępnych jest ponad tysiąc odmian kiełbas, które podawane są z musztardą i chrzanem. 

Najpopularniejszym warzywem w kuchni niemieckiej są ziemniaki serwowane w różnej postaci. Popularna jest również kapusta. Niemcy chętnie jedzą także szparagi, soczewicę oraz zielony groszek. W kuchni nie brakuje także potraw mącznych, a najczęściej na stołach goszczą knedle i naleśniki. W piekarniach natomiast dostępnych jest aż 300 rodzajów chleba, przeróżne precle, pączki twarogowe, bułeczki i rogaliki. 

Wśród przypraw królują majeranek i tymianek. Są one niezastąpione w przyspieszeniu spalania tłuszczu, a także usprawnieniu układu trawiennego. Dania wzbogacane są również o szczypiorek i natkę pietruszki, niektóre polewa się również sokiem z cytryny. 

Kuchnia niemiecka obfituje również w ryby marynowane i wędzone, a największą popularnością cieszą się makrele, pstrągi, śledzie oraz łosoś. 

Przegląd najpopularniejszych niemieckich potraw

Szwabskie pierożki (Schwäbische Maultaschen) z regionu Badenia-Wirtembergia

Stanowią dodatek do zupy, są smażone na patelni, a także podawane w formie gotowanej ze smażoną cebulką. Mają szpinakowo-pasztetowy farsz, w smaku przypominają nieco włoskie ravioli. 

Biała kiełbasa (Weißwurst) z preclami – Bawaria

Jest to zestaw w połączeniu z piwem i słodką musztardą, który Bawarczyk zaserwuje swoim gościom na śniadanie. Co ciekawe, kiełbasy nie je się nożem i widelcem, a wysysa farsz z osłonki, po ówczesnym jej nacięciu. 

Sznycel po wiedeńsku (Wiener Schnitzel)

Duży kotlet z cielęciny, podawany z jajkiem sadzonym ułożonym na wierzchu. Zajmuje on niemal cały talerz. Podawany jest z puree ziemniaczanym oraz mizerią.

Golonka po bawarsku (Eisbein)

Powstaje z mięsa wieprzowego, nacieranego solą i pieprzem, marynującego się przez 3 godziny. Jest aromatyczna, rozpływa się w ustach.

Kiełbasa z curry (Currywurst)

Popularna przekąska serwowana przede wszystkim na jarmarkach bożonarodzeniowych. Podawana jest wraz z bułką, ma słodko-pikantny smak. Jest to oczywiście biała kiełbasa.

Zupa ziemniaczana z kiełbasą (Kartoffelsuppe)

Kremowa berlińska kartoflanka składa się przede wszystkim z ziemniaków, ale w jej skład wchodzi również wiele innych warzyw: seler, pietruszka, marchew i cebula. Podawana jest z białą kiełbasą. 

W Niemczech jest wiele potraw regionalnych, nie sposób wszystkich wymienić w jednym zestawieniu. A Ty, jakiej potrawy najbardziej chcesz spróbować podczas wizyty u naszych zachodnich sąsiadów? Wybór jest ogromny!


Bukmacherzy dostępni na stronie najlepsibukmacherzy.pl to legalni bukmacherzy działający w Polsce w oparciu o zezwolenie na urządzanie zakładów bukmacherskich na terenie RP. Gra u nielegalnych bukmacherów to przestępstwo.

Obstawianie zakładów bukmacherskich niesie ze sobą ryzyko uzależnienia. Pamiętaj, że nie może być sposobem na życie. W Polsce korzystanie z usług nielegalnych bukmacherów jest zabronione, możesz grać wyłącznie u tych operatorów, którzy posiadają zezwolenie Ministerstwa Finansów.

Jak jeść zdrowo na mieście

Redakcja

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?

Prasa do oleju