Smakuj lokalnie, czyli krótki przewodnik jedzeniowy

Polska kuchnia jest bardzo smaczna i pożywna, wielu z nas nawet nie wie jak może być dobra. Szukając nowatorskich i ciekawych smaków za granicami naszego kraju nie zdajemy sobie nawet sprawy jak smacznie można zjeść w niektórych regionach naszego kraju. Należy jednak zauważyć, że polska kuchnia regionalna jest bardzo zróżnicowana i w podróży kulinarnej po naszym kraju możemy skonsumować różne potrawy i spróbować różnych smaków. Tak więc i Ty smakuj lokalnie!

NAD MORZEM

Morze, pod względem kulinarnym najbardziej kojarzy nam się z rybami i rzeczywiście w pasie nadmorskim najwięcej jest smażalni ryb a turyści najczęściej pragną nad morzem zjeść smaczną rybkę smażoną. Jednak kuchnia nadmorska w Polsce istnieje i daje wiele dobrych przeżyć kulinarnych. Kuchnia ta opiera się na daniach powstałych z inspiracji potrawami duńskimi i szwedzkimi. Dzieje się tak dlatego, że wyrosła ona na dawnych osadach nadmorskich. Najbardziej znane potrawy kuchni nadmorskiej to:

  • kartoflanka,
  • krupnik,
  • racuchy,
  • półgęsek,
  • śledź marynowany Bismarck,
  • brukwianka.

Wymienione potrawy to jedne z bardzo popularnych w Polsce potraw, kto nie jadł śledzia, krupnika czy racuch, ale czy ktoś zastanawiał się, że te potrawy to sztandarowe menu polskiej kuchni nadmorskiej. Smaki kuchni nadmorskiej znajdziemy również na Kaszubach, regionie w części Polski północnej. Wspomniana zupa brukwianka to jeden z takich przykładów. Zupa bardzo pożywna i niesamowicie smaczna.

SMAKUJ LOKALNIE Z KASZUBAMI

Najważniejszym kaszubskim smakiem są śledzie, śledzie pod różną postacią a najbardziej znane są śledzie po kaszubsku czyli śledzie w pomidorach. Dzięki dodatkom takim jak suszone śliwki czy słodka papryka śledzie mają trochę słodki smak. Niewiele osób w Polsce wyobraża sobie stół świąteczny bez śledzi po kaszubsku, jednak niewiele też wie, że jest to regionalny smak kuchni kaszubskiej.
Drugim smacznym daniem kaszubskim jest kaczka po pomorsku, przepis na nią w regionie znają od prawie stu lat i kiedyś była to podstawowa potrawa podawana na Dworze Artusa.
Kaczkę po kaszubsku faszeruje się farszem z kaczych podrobów i mielonej wieprzowiny. Wszystko to przygotowane jest w sosach pieczarkowym, kasztanowym a nawet w pomarańczowym. Potrawa ta to idealne danie obiadowe ale i także bardzo dobra przekąska jedzona na zimno.

KUCHNIA MAZOWIECKA I KURPIOWSKA

Smakuj lokalnie na tych regionach oznacza spróbowanie i poznanie babki ziemniaczanej znanej pod nazwą: siedlecka babka ziemniaczana.
Dawniej produkt ten wyrabiano bez jaj, mąki i kiełbasy. Jednak z czasem znacznie przepis ulepszono, dodano boczku, wędzonej kiełbasy, jaj, czosnku, śmietany i przypraw i babka dostała nowych smaków. Dzisiaj jest to jeden z głównych smaków kuchni mazowieckiej.

SMAKUJ LOKALNIE NA PODLASIU

Region Podlasia to rejon ściśle związany z naszymi wschodnimi sąsiadami. Część kuchni podlaskiej zapożycza i opiera się na przysmakach wschodnich. Potrawy tamtego regionu to:

  • bliny,
  • chłodnik litewski,
  • kartacze,
  • ziemniaczana,
  • pierogi pieczone po podlasku,
  • sękacz.

Można tutaj słów kilka napisać na temat kartaczy, które są wybitnie potrawą regionalną, bardzo popularną na Suwalszczyźnie i Podlasiu.
Przywędrowały do nas z Litwy, gdzie do tej pory serwują je pod nazwą: Cepeliny.
Kartacze to inaczej wielkie kluski ziemniaczane nadziewane farszem mięsnym. Są bardzo smaczne a przy tym wysokokaloryczne czyli bardzo pożywne. Jest to wiejska potrawa, która powinna być tania a równocześnie bardzo sycąca i takie właśnie są kartacze.

KUCHNIA MAZURSKA I WARMIŃSKA

Bardzo interesującym regionem w Polsce jest Warmia i Mazury, region mocna zalesiony z ogromną ilością jezior. Kuchnia tej okolicy Polski jest ciekawa i raczej łatwa w przygotowaniu.
Najbardziej popularne dania kuchni mazursko – warmińskiej to dzyndzałki warmińskie, które są potrawą przypominającą popularne pierogi. Nadziewa się je farszem różnego rodzaju czyli mięsnym, grzybami, soją czy kaszą gryczaną. Innym przykładem tej kuchni jest karmuszka, bardzo gęsta zupa zawierająca dużo mięsa. Karmuszka ma specyficzny smak słodko – kwaśny i jest potrawą bardo sycącą. Słodkim przykładem kuchni jest ciasto z jeżynami. Ponadto w regionie Warmii i Mazur podaje się: gulasz po mazursku i białą kiełbasę w piwie.

KUCHNIA ŚLĄSKA

Polska podzielona jest na 10 regionów kulinarnych, każdy z nich tworzy potrawy charakterystyczne, które opierają się głównie na produktach najbardziej dostępnych w danym regionie. Wśród tych regionów nie sposób jest nie wymienić kuchni śląskiej, jednej z najlepszych polskich smaków. Kuchnia śląska jest specyficzna i jedyna w swoim rodzaju, opiera się głównie na różnego rodzaju kluskach i potrawach mącznych.

Jednym z najbardziej znanych śląskich dań są buchty, wielkie, kluski robione na parze. Buchty można podawać na słodko jak również i na słono czy kwaśno, w zależności czym się je okrasza.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *