Polacy kochają swoje narodowe przysmaki, ale nie mogą sobie odmówić, jeżeli mogą spróbować innych rarytasów, które związane są z innymi krajami. Kuchnia francuska, włoska, amerykańska – każda z nich może zaoferować coś, co sprosta wymaganiom Polaków. Tak również jest w przypadku japońskiej kuchni, która ma do zaoferowania sushi. Oto jedna z najpopularniejszych potraw, która sprawdza się przy różnych okazjach.
Sushi w różnorodnej formie
Mówi się sushi, ale trzeba nadmienić, że ma się do czynienia z potrawą, która ma różne rodzaje. W menu restauracji, które oferuje sushi w Lublinie (m.in. na stronie https://takushisushi.pl/), często można spotkać takie nazwy jak maki, hosomaki, itd. Warto wiedzieć co one oznaczają, aby mieć pełną świadomość tego, co się zamawia. Oto rodzaje sushi:
-
maki – jedna z najczęściej wybieranych rolek ryżu z różnymi dodatkami, która owinięta jest w nori, czyli glony. W środku może znaleźć się dowolna ryba, ale także awokado, warzywa. Je się je z sosem sojowym lub wasabi. Do tego podaje się również marynowany imbir, który ma za zadanie oczyścić kubki smakowe;
-
hosomaki – mierzą one nie więcej jak 3 centymetry. Są to bowiem przekąski na „jeden kęs”. To jedna z wersji maki, która w środku ma tylko jeden składnik. Może to być ogórek, pędy bambusa lub inny dowolnie wybrany dodatek;
-
futomaki – to rozbudowana wersja hosomaków. Wyróżniają się tym, że w środku dostępnych jest kilka składników. Co bardziej zdolne osoby są w stanie przygotować prawdziwe dzieła sztuki, oferując niesamowite doznania smakowe;
-
uramaki – chociaż jeżeli chodzi o artyzm, to uramaki są na pierwszym miejscu. Świadczy o tym początkowe uri, które oznacza odwrócenie. Na wierzchu nikt nie zauważy glonów. Zawsze bowiem jest to ryż, który podawany być może z różnymi dodatkami.
Uramaki nie można mylić z nigiri. Ten drugi to także ryż, ale podawany jest on z jednym dodatkiem, który zawsze zostaje położony na wierzchu. Mając tę wiedzę, można zamówić dowolne przysmaki dla siebie lub innych osób.
Z czym jeść sushi?
Marynowany imbir dla oczyszczenia kubków został już wspomniany na samym początku. Może nie każdy lubi taki dodatek, ale warto się do niego przekonać, aby mieć pewność, że uda się odkryć wszystkie smaki podawanego sushi. Oprócz tego do sushi zawsze powinien zostać podany sos sojowy. To właśnie on pomaga dostrzec wyjątkowy smak każdej formy sushi. Przy czym nie można zapomnieć o tym, że na każdy kawałek sushi należy nałożyć jego minimalną ilość. Ciekawostką jest to, że w sosjerce nie powinno się zostawiać zbyt dużej ilości sosu, ponieważ Japończycy uważają to za nietakt. Do sushi można podać również wasabi, ale jest to coś dla odważnych. Chodzi bowiem o ostrość tej zielonej pasty. Może jednak warto się przemóc, ponieważ wasabi pomaga zapewnić ochronę żołądkowi przed surową rybą.
Czy muszę jeść sushi pałeczkami?
W restauracjach do sushi podaje się pałeczki. Nie każdy jednak umie się nimi posługiwać, ponieważ nie jest to łatwa sztuka. Nie trzeba się jednak niczego obawiać, jeżeli ktoś patrzy z lękiem na sushi. Można jeść je także rękoma, co też czyni wiele osób – nawet w eleganckich restauracjach. Przy czym te małe rolki należy spożyć na raz, aby nie pozostawiać drobnych kęsów. Można również spróbować użyć pałeczek, aby w końcu móc się nimi sprawnie posługiwać. Opanowanie tej sztuki jest w stanie zapewnić ogrom satysfakcji.
Sushi to ciekawa propozycja, która zaczyna gościć nie tylko w domach (np. na domówkach), ale także na różnego rodzaju imprezach firmowych.
Artykuł sponsorowany