Tutaj jesteś

Taboret gastronomiczny – czym jest i jak korzysta się z niego w profesjonalnej kuchni?

23 maja 2024 Kuchnia taboret gastronomiczny


Osoby, które nie są związane zawodowo z branżą, mogą nie wiedzieć, czym jest taboret gastronomiczny i w jaki sposób wykorzystuje się takie urządzenia w profesjonalnej kuchni. Wszystkich spragnionych wiedzy zachęcamy do zapoznania się z poniższym artykułem, w którym przybliżmy nieco tematykę wyposażenia gastronomicznego tej kategorii!

Co to jest taboret gastronomiczny?

Taboret gastronomiczny czy też taboret grzewczy to, w pewnym uproszczeniu, zminiaturyzowana kuchenka o ogromnych możliwościach i dużej funkcjonalności. Jako wyposażenie stosunkowo niedużych rozmiarów, jest mobilne i może być wykorzystywane nie tylko w klasycznej kuchni, ale i podczas wszelkiego rodzaju eventów czy realizacji usług cateringowych poza restauracją. 

Tego rodzaju urządzenie, jak na przykład taboret gastronomiczny ze sklepu Technica, to wyposażenie o bardzo dużej wydajności, przeznaczone do użytku typowo profesjonalnego. Konstrukcja taboretu grzewczego pozwala na szybkie i optymalne przygotowywanie potraw. Najczęściej taboret gastronomiczny jest jednopalnikowy, chociaż można spotkać się także z modelami dwu- lub trzypalnikowymi. 

Każdy z palników jest przystosowany do podgrzania lub ugotowania potrawy każdego rodzaju (siłą rzeczy zazwyczaj tak zwanej „potrawy jednogarnkowej”), w dodatku nawet w naczyniach o bardzo dużej pojemności. Tym samym taborety gastronomiczne okazują się wręcz niezastąpionymi urządzeniami grzewczymi w obiektach masowego żywienia (szkoły, stołówki, szpitale) czy też wykorzystywanymi w trakcie wszelkiego typu zewnętrznych imprez.

Gdzie przydaje się taboret gastronomiczny?

Zastosowanie takiego sprzętu, jak taboret gastronomiczny, może być naprawdę wszechstronne. Ze względu na niewielkie wymiary konstrukcji, takie wyposażenie sprawdzi się w mniejszych lokalach gastronomicznych, gdzie wstawienie klasycznej kuchenki będzie kłopotliwe, a także działających mobilnie (food trucki), gdzie oczekiwana jest odpowiednia wydajność gotowania.

Kompaktowy taboret grzewczy to również odpowiedź na potrzeby profesjonalnych kuchni potrzebujących szybkiego gotowania z możliwością precyzyjnej kontroli temperatury. Palniki taboretów gastronomicznych oraz moduły termoregulacyjne urządzeń w pełni odpowiadają takiemu zapotrzebowaniu. 

Sama możliwość dokładnego sterowania temperaturą ułatwia przyrządzanie potraw specyficznych, delikatnych, gdzie taka funkcja staje się niezbędna. 

Rodzaje taboretów gastronomicznych

Taborety gastronomiczne można podzielić właściwie na dwa rodzaje, to jest gazowe taborety gastronomiczne oraz elektryczne taborety gastronomiczne

Grzewczy taboret gazowy to urządzenie uniwersalne i często spotykane w lokalach gastronomicznych. Budowa takiego sprzętu umożliwia użytkownikowi podłączenie go do stałego źródła (instalacji gazowej) lub korzystanie z butli, co jednocześnie ułatwia pracę, chociażby, na świeżym powietrzu. Płynna regulacja ustawienia płomienia sprawia, że kucharz może wybrać temperaturę podgrzewania według własnego uznania. W przypadku taboretu gazowego konieczne jest nauczenie się bezpiecznego podłączania źródła zasilania, by uniknąć ryzyka wystąpienia pożaru lub wybuchu. 

Taboret elektryczny to z kolei alternatywne dla gazowego urządzenie gastronomiczne. Z różnych względów może być uważany za bezpieczniejszy od tego zasilanego butlami gazowymi, przy jednoczesnym zachowaniu tej samej funkcjonalności.

Z elektrycznych taboretów gastronomicznych można korzystać wszędzie tam, gdzie dostęp do gazu jest utrudniony. Nowoczesne, elektryczne taborety dla gastronomii są energooszczędne i wydajne, świetnie sprawdzając się w wielu sytuacjach.

Artykuł sponsorowany

Jak jeść zdrowo na mieście

Redakcja

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?

Prasa do oleju