Ulubione zupy Polaków – nie tylko żurek i pomidorowa

Zupy bardzo często królują na polskich stołach. Wiosną i latem powstają ze świeżych warzyw, dzięki czemu są wyjątkowo odżywcze i pomagają w walce z objawami przesilenia. W zimie do przygotowania zupy wykorzystać można natomiast mrożonki, wzmacniając tym samym organizm i zapobiegając przeziębieniom. Specjalnością polskiej kuchni są przede wszystkim żurek i pomidorowa, jednak warto sięgać także po inne ciekawe pomysły na tego typu dania.

Barszcz czerwony

Barszcz czerwony kojarzy się przede wszystkim ze świętami Bożego Narodzenia, jednak bardzo często spożywany jest również na co dzień. Z powodzeniem przygotowywać można go przez cały rok, najlepiej ze świeżych buraków. Samodzielne zrobienie koncentratu nie jest trudne – wystarczy obrać i pokroić buraki, a następnie umieścić je w słoiku z zielem angielskim, solą i pieprzem oraz zalać wodą. Po pozostawieniu na kilka dni w ciepłym miejscu, koncentrat barszczu czerwonego do przygotowania pysznej zupy jest już gotowy. Istnieje też możliwość zakupienia go w sklepie, jednak smak może wówczas znacząco odbiegać od tego domowego.



Zupa ogórkowa

Ogórkowa jest stosunkowo kwaśną zupą, dlatego często nie przepadają za nią dzieci. Najlepiej smakuje przygotowana z domowych przetworów, czyli samodzielnie ukiszonych ogórków. Nie każdy ma jednak czas na zakupienie świeżych ogórków i przyrządzenie odpowiedniej zaprawy, dlatego można też skorzystać z produktów gotowych. Kiszone ogórki sprzedawane są na ogół w plastikowych opakowaniach, jednak warto znaleźć te w szklanych słoikach. Należy się też upewnić, że nie były pasteryzowane i nie zawierają żadnych zbędnych dodatków. Zupa ogórkowa najlepiej smakuje z gotowanym ryżem.

Grochówka

Zupa grochowa często kojarzy się z wojskiem i kuchnią polową. Przygotowuje się ją z łupanego grochu, na aromatycznej wędzące oraz z dodatkiem ziemniaków, majeranku i czosnku. Przepisy na grochówkę są jednak bardzo różne. W niektórych zaleca się wykorzystanie szynki z dziczyzny, podczas gdy inne wymagają odpowiedniego sposobu gotowania – np. w dużym zamkniętym garze. Zupa grochowa doskonale grzeje w najchłodniejsze dni, a jej gęsta konsystencja pełna jest wartościowych i wzmacniających organizm składników.

Kapuśniak

Kapuśniak należy do najbardziej klasycznych polskich zup. W sezonie zimowym zwykle powstaje z kapusty kiszonej, a wiosną i latem – z młodej kapusty głowiastej. Wywar z kolei najczęściej robiony jest na bazie żeberek i wędzonego boczku, jednak nietrudno znaleźć także przepis na kapuśniak na rosole lub golonce. Zdecydowanie najlepiej smakuje zupa przyrządzona na wywarze mięsnym z kością, która nie jest szczególnie trudna w przygotowaniu. Przepis na kapuśniak znajduje się na stronie: https://kulinarneprzeboje.pl/kapusniak/. Warzywa wrzucić można do zupy bezpośrednio, bądź też uprzednio je podsmażyć dla uzyskania odpowiedniego smaku i aromatu. Zupa ta często zagęszczana jest zasmażką, np. z mąki pszennej i masła. Wedle uznania, do kapuśniaka można też wlać nieco koncentratu pomidorowego. Ziemniaki warto natomiast dodać przed samą kapustą, aby stały się odpowiednio miękkie.

Krupnik

Krupnik to specyficzna zupa, która budzi mieszane uczucia. Wiele osób nie znosi jej w dzieciństwie, a w wieku dorosłym uwielbia i jada na okrągło. Krupnik jest daniem tradycyjnym, które przygotować można na wiele różnych sposobów. Doskonale smakuje zarówno na żeberkach, jak i mięsie drobiowym – np. udkach, ćwiartkach czy skrzydełkach kurczaka. Zupę tę można też zrobić na mięsie mieszanym, czyli wieprzowo-drobiowym. Z reguły krupniku się nie zabiela, jednak można dodać do niego śmietankę kremówkę 30% lub kleks gęstej kwaśnej śmietany 18%. Lepiej jednak zrobić to dopiero po rozlaniu zupy do talerzy. Bardzo ciekawy przepis na krupnik znajduje się na blogu: https://kulinarneprzeboje.pl/krupnik/,gdzie dostępne są także inne pomysły na smaczne zupy. Z jego mocą przygotować można sycące i pożywne danie, które doskonale rozgrzewa w jesienno-zimowe dni. Krupnik polecany jest przy dolegliwościach żołądkowo-jelitowych, a także podczas przeziębienia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *