Argentyna jest państwem leżącym w Ameryce Południowej nad Oceanem Atlantyckim. Jest ósmym krajem na świecie pod względem wielkości i 31 krajem na świecie pod względem populacji. Kraj ten posiada wysoki wskaźnik rozwoju społecznego i wciąż wzrastający wskaźnik rozwoju gospodarczego. Terytorium Argentyny w czasach przedkolumbijskich zamieszkiwane były przez plemiona indiańskie. Ludność dzisiejszej Argentyny ukształtowała się w wyniku migracji Europejczyków. I dlatego ponad dziewięćdziesiąt kilka procent stanowią przybysze pochodzenia włoskiego, niemieckiego, hiszpańskiego, portugalskiego, ukraińskiego, a nawet polskiego. A tylko kilka procent stanowią Metysi i Indianie. I dlatego kuchnia Argentyny jest bardzo zróżnicowana, bo zachowała część swojej tradycji kulinarnej, jak i przez wieki ulegała wpływom przybyszów. Argentyna, to również kraj, z którego pochodzi Papież Franciszek. W Watykanie znane są rodzime upodobania kulinarne Papieża, które polubili także niektórzy najbliżsi jego współpracownicy.
Argentyńczycy uwielbiają spędzać długie godziny przy stole i uwielbiają również grillować. Grillowanie w Argentynie urosło do rangi tradycji. Samo przygotowanie mięsa zwłaszcza wołowego do obróbki cieplej już jest sztuką i jednocześnie tradycją, która jest przekazywana następnym pokoleniom. Ogólnie Argentyńczycy jedzą dużo mięsa. Oprócz najpopularniejszej wołowiny w okresie świąt i ważnych uroczystości jadana jest też baranina, indyk i mięso z kozy.
Zobacz także: Prosta, zdrowa, naturalna, ekologiczna, ale trudna kuchnia afrykańska
Jakie potrawy są najpopularniejsze?
W Argentynie jada się steki z sosem chimichurri i pieczeń z rusztu.
Milanesas, to kolejne danie z mięsa wołowego doprawione sosem chimichurri.
Natomiast jedną z ulubionych przez Argentyńczyków przekąsek jest kiełbasa z wieprzowiny zwana chorizo. Jest ona ostra w smaku bo zawiera pieprz i wędzoną paprykę, która dodaje jej charakterystycznego zapachu. Kiełbasę chorizo je się prosto z grilla z dodatkiem musztardy, albo sosu czosnkowego. Niektórzy jedzą ją również na surowo z takimi samymi dodatkami. A wszystko popijane jest winem, z którego słynie ten kraj.
Wielu Argentyńczyków je często matambre. Jest to długi i cienki kawałek mięsa, który jest zwijany wraz z warzywnym farszem, oraz jajkiem ugotowanym na twardo. Danie poddawane jest na zimno. Po ugotowaniu i ostudzeniu jest krojone na plastry.
Do smażonych dań można zaliczyć też milanesa, czyli plaster wieprzowego panierowanego mięsa. Usmażony podawany jest do pieczywa lub do frytek. Jest czymś w rodzaju naszego schabowego.
W Argentynie bardzo cenione są paszteciki, rogaliki zwane empanadas, których jest kilka odmian i różnią się między sobą farszem i rodzajem ciasta. Najczęściej nadziewane są one farszem wołowym z warzywami lub serem. Można je smażyć na oleju lub piec w piecu. I podawać z sosem chimichurri. Jak również z sałatką warzywną. To też jest jedno z ulubionych dań Papieża Franciszka.
Mieszkańcy tego kraju jedzą również pizzę. Lecz argentyńska pizza jest trochę inna niż ta typowo włoska, gdyż posiada grubsze ciasto. Podstawowe dodatki są mniej więcej takie same. Bo na ciasto kładziona jest szynka, pomidory, ser. Albo jajko na twardo, kukurydza, ananas.
Słodkości
Desery, to nieodzowne dania prawie każdej kuchni na świecie. W Argentynie króluje ich kilka.
Istnieje na przykład słodka wersja rogalików zwana pierożkami pastelles. Faszerowane są one masą kajmakową, karmelem, śmietaną i skondensowanym mlekiem, oraz wiórkami kokosowymi. Je również tak, jak te z mięsnym farszem smaży się na oleju lub piecze w piekarniku. Ten rodzaj słodkich rogalików można podawać z sałatką owocową.
Budyń karmelowy, to kolejny rodzaj deseru. Budyń dodawany jest do ciastek, lodów, tortów, rogalików.
Jeszcze innym deserem jest dulce de leche. To gęsta, słodka karmelowa masa czasem z owocami stanowiąca rodzaj puddingu, który jest konsumowany z ciastami lub słodkimi rogalikami, albo z chlebem. Ten deser jest jednym z ulubionych deserów Papieża Franciszka.
Natomiast jednym z najprostszych i pysznych deserów, który nie wymaga długiego przygotowania jest submarino. Czyli kubeczek gorącego mleka z kawałkiem czekolady, która stopniowo się topi w mleku i powstaje ciepła płynna czekolada.
Za deser można uznać także słodkie napoje i soki, które są wprost uwielbiane są przez Argentyńczyków.