Codzienna dieta, aby była korzystna dla zdrowia człowieka, powinna być odpowiednio zróżnicowana. Średnio co kilka lat zmieniają się zasady żywieniowe rekomendowane przez dietetyków. Produkty, które na stałe powinny zagościć w codziennym menu zostały ułożone w tak zwaną piramidę żywieniową. Jednym z jej elementów jest nabiał. Czym właściwie jest nabiał i jakie są zalety spożywania nabiału?
Zobacz także: Rola białka w diecie
Co to jest nabiał?
Do nabiału zalicza się bardzo szeroka grupa produktów spożywczych. Jest to między innymi mleko oraz wszelkie przetwory, które wytwarzamy na jego podstawie. Są to przede wszystkim sery, jogurty, kefiry czy maślanki. Produkty są na tyle zróżnicowane, że spośród szerokiej gamy, każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. Jeżeli ktoś nie lubi przykładowo smaku jogurtu naturalnego, to nic nie stoi na przeszkodzie aby zmieszać go ze świeżymi owocami. Dobrym pomysłem na smaczne, a przede wszystkim pożywne śniadanie są płatki zbożowe zmieszane z orzechami i jogurtem bądź mlekiem. Możliwości kompozycji jest w zasadzie nieskończenie wiele. Po różnorodne inspiracje można sięgnąć do książki kucharskiej. Możesz skorzystać z przepisów na wykorzystanie nabiału w codziennej diecie, które można znaleźć na kulinarnych portach internetowych. Niewątpliwie zalety spożywania nabiału są zatem znaczne.
Jakie właściwości ma nabiał?
Jeżeli chodzi o składniki odżywcze jakie zawarte są w nabiale, to ich lista jest na prawdę imponująca. Nabiał, to przede wszystkim ogromne źródło wapnia, który stanowi podstawowy budulec kości w organizmie człowieka. W momencie, w którym zaczyna w organizmie brakować wapnia, to kości stają się o wiele słabsze bardziej podatne na złamania. Zwiększone zapotrzebowanie na wapń występuje w okresie dojrzewania, gdy młodzież szybko rośnie, a także w starszym wieku, gdy organizm człowieka zaczyna mieć problemy z przyswajaniem wapnia. Wówczas może okazać się niezbędna odpowiednia suplementacja diety. Jednak wapń to nie jedyna korzyść jaka płynie z regularnego spożywania nabiału. Warto pamiętać o tym, że mleko oraz produkty, które są wytwarzane na jego bazie to także bogate źródło białka, licznych witamin, a także tłuszczu, który w tym przypadku jest łatwy w przyswojeniu.
Czy nabiał korzystnie wpływa na zdrowie?
Chyba nikt nie ma wątpliwości, że mleko jest podstawą żywieniową ssaków, zwłaszcza w ich pierwszym okresie życia. Dla nikogo też nie powinno być tajemnicą to, że człowiek należy do grupy ssaków, a zatem bardzo ciężko jest wyobrazić sobie prawidłowy rozwój małego człowieka, w diecie którego by zabrakło nabiału, a zwłaszcza mleka. Jednak jak się okazuje, nabiał jest potrzebny do prawidłowego rozwoju nie tylko niemowlakom. Inne grupy, które powinny zadbać o odpowiedni udział produktów nabiałowych w codziennej diecie, to między innymi młodzież w okresie dojrzewania, kobiety, a także osoby w podeszłym wieku.
Zalety spożywania nabiału
Wśród korzyści, jakie daje nabiał można wymienić chociażby wzmocnienie kości czy zębów. Niebagatelne znaczenie dla zdrowia ma także dostarczanie wraz z nabiałem białka. Jest ono składnikiem, który wchodzi w skład mięśni. Dzięki temu, że organizm otrzymuje kolejne porcje białka, może regenerować mięśnie, które każdego dnia ulegają mikro urazom. Jest to szczególnie ważne w przypadku sportowców uprawiających treningi dosyć mocno obciążające organizm. Właściwa podaż produktów nabiałowych wskazana jest również w przypadku osób z otyłością – większość produktów nabiałowych zawiera znikomą ilość tłuszczu, a przede wszystkim nie ma tak zwanych pustych kalorii, co znacznie ułatwia walkę o szczupłą sylwetkę. Jak pokazują badania, produkty nabiałowe pomagają także uchronić ściany żołądka przed rozwojem choroby wrzodowej. Warto pamiętać o tym, że nie są to jedyne zalety spożywania nabiału.
Czy nabiał może być szkodliwy?
Przez długie lata panował pewien mit, dotyczący tego, że człowiek wraz z wiekiem traci zdolność do trawienia produktów mlecznych. Jednak nie oznacza to, że produkty nabiałowe na wszystkich będą wpływały tak samo korzystnie. Jest pewna grupa osób, która w sposób szczególny powinna unikać mleka i wszystkich produktów, które wytwarza się na jego bazie. Mowa w tym przypadku o osobach, które wykazują silne reakcje alergiczne na produkty mleczne, a mówiąc wprost – nie tolerują laktozy. Uczulenie na mleko i jego przetwory może się objawiać w różnorodny sposób.
Co ciekawe, zdecydowana większość alergii tego typu ujawnia się już u małych dzieci. Może wskazywać na to, że jeżeli ktoś w dzieciństwie nie miał problemów z tolerancją laktozy, to w późniejszym wieku również nie powinny one wystąpić. Jednym z objawów uczulenia na mleko jest na przykład uogólniona wysypka występująca na całym ciele, a także problemy ze strony układu pokarmowego. W przypadku wystąpienia takich objawów warto wybrać się do lekarza specjalisty. Przy pomocy specjalnych testów stwierdzi, czy to nabiał jest faktycznie ich bezpośrednią przyczyną.
https://magazynspozywczy.com.pl/przewody-mleczne-w-branzy-spozywczej/