Tutaj jesteś

Przewody mleczne w branży spożywczej

10 września 2021 Przemysł Przewody mleczne w branży spożywczej

Przewody mleczne to niezbędnik w zakładach mleczarskich i przedsiębiorstwach, które przerabiają mleko na inne produkty spożywcze lub przeładowują mleko w cysternach. Wbrew swojej nazwie węże do mleka znajdują swoje użycie nie tylko w przypadku mleka, ale też innych półproduktów na bazie mleka, jak śmietana czy jogurt.

Zobacz także: Rola białka w diecie

Do czego służą przewody mleczne? 

Przewody mleczne, nazywane także wężami do mleka, to funkcjonalne rozwiązanie, którego przeznaczeniem jest zasysanie i tłoczenie produktów na bazie tłuszczy. Przewód mleczny to niezbędnik w każdym zakładzie mleczarskim czy innym przedsiębiorstwie, które działa w obszarze pozyskiwania, przetwarzania lub przeładunku mleka. Przewodami mlecznymi można przetaczać mleko i inne mleczne półprodukty: śmietany, kefiry, maślanki i inne. 

Po co stosuje się przewody mleczne?

Nowoczesne przewody mleczne zostały zaprojektowane w taki sposób, były odporne na wysokie ciśnienie i zginanie. Procesy przetwarzania lub przeładunku mleka wymagają rozwiązań o wysokiej wydajności i niezawodności – kryteria te spełniają przewody mleczne od wiodących producentów, np Pneumat. Przewód mleczny, odpowiednio dopasowany do pozostałych urządzeń w przedsiębiorstwie, gwarantuje zachowanie higieniczności przetaczania lub innych czynności, wykonywanych na mleku. Nierzadko wąż do mleka ma kontakt z wysoką temperaturą lub innymi, zagrażającymi powodzeniu procesów przetwarzania mleka czynnikami. Innowacyjne przewody mleczne powstały w oparciu o wieloletnią pracę nad tymi rozwiązaniami, spełniając przy tym rygorystyczne normy dotyczące każdego przewodu czy urządzenia, które będzie mieć kontakt z żywnością. Stosując go zgodnie z zaleceniami producenta, będzie pracować w obiecanych przez jego wytwórcę parametrach. NIewskazane jest, by używać przewodów mlecznych do innych cieczy lub produktów spożywczych, bo nie zostały zaprojektowane do takich celów.

Certyfikowany wąż do mleka 

Wąż do mleka, ponieważ ma stałą styczność z żywnością, powinien posiadać wszelkie niezbędne certyfikaty i spełniać surowe normy prawa polskiego i unijnego. Producenci takich rozwiązań, na przykład Pneumat, wykonują warstwy wewnętrzne przewodów mlecznych z gumy NBR, która jest zgodna z FDA 21 , BfR , CE 1935/04. Wybierając certyfikowany przewód mleczny, gwarantujemy efektywną pracę przedsiębiorstwa oraz bezpieczeństwo całego procesu pozyskiwania i przetwarzania mleka i innych mlecznych półproduktów. 

Jak dbać o przewody do mleka?

Przewód do mleka, wykonany z wysokiej jakości komponentów i posiadający odpowiednie certyfikaty, długo będzie funkcjonalnie służyć w każdym przedsiębiorstwie pod jednym warunkiem – regularnej pielęgnacji i czyszczenia. Węże do mleka najlepiej konserwować za pomocą pary wodnej. Rekomendowana maksymalna temperatura w przypadku węża do mleka to +110°C, czyszczenie przewodu nie powinno trwać dłużej niż 30 minut.

Jak jeść zdrowo na mieście

Redakcja

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?

Przewody mleczne w branży spożywczej