O rybach najczęściej większość z nas przypomina sobie przed świętami. W Polsce wciąż za mało je się ryb i przede wszystkim nie wszyscy doceniają rybi potencjał. Mimo wszystko przetwórstwo ryb w Polsce ma się bardzo dobrze, bowiem wiele produktów jest eksportowanych i tam za granicą cenionych bardzo i uważanych za produkty smaczne i bardzo zdrowe.
Zobacz także: Sos sojowy – smakowita alternatywa dla soli w Twojej kuchni
JAKICH RYB NAJWIĘCEJ JEMY MY POLACY ?
Zdecydowanym liderem jest mintaj, ryba najbardziej popularna w naszym kraju, należąca do ryb z grupy dorszowatych. Blisko 40 % Polaków tę właśnie rybę potrafi wymienić jako rybę, którą znają, cenią i przede wszystkim znają.
Mintaj to ryba tania i łatwo dostępna, mięso jej jest kruche i białe i ryba ta ma jak najmniej ości. Jest to gatunek znacznie bogaty w fosfor, którego spożywanie wzmacnia układ odpornościowy.
Drugie miejsce, pod względem konsumpcji, zajmują śledzie. Śledzie jemy pod każdą postacią, 20 % sprzedawanych tego rodzaju ryb pochodzi z naszych rodzimych połowów, natomiast resztę sprowadza się z Niemiec lub ze Skandynawii.
Dzięki wszechobecnym discountom i oferowanych w nich pstrągach i łososiach z powrotem polubiliśmy te ryby i zaczęliśmy je jeść. W Polsce istnieją nawet hodowle pstrągów, z których możemy kupować ryby świeże i tanie.
Zdecydowanym królem ryb w naszym kraju jest karp, ryba hodowlana i najczęściej jadana w okresie świąt Bożego Narodzenia czyli w miesiącu grudniu.
JAKIE RYBY ŁOWI SIĘ W POLSCE?
Jesteśmy ograniczeni przez Unię Europejską i nie możemy łowić śledzi, dorszy, sardynek czy fląder w takich ilościach w jakich chcieliby łowić nasi rybacy. Najwięcej ryb łowi się w Bałtyku na polskich wodach terytorialnych. Jednak w całym Bałtyku ryb jest coraz to mniej, w obronie populacji dorsza, ryba ta staje się coraz rzadsza i coraz to bardziej trudniejsza do zdobycia.
Przegląd ryb łowionych w Bałtyku można zobaczyć latem w nadmorskich smażalniach. Spotyka się tam więc:
- flądry,
- sole,
- turbota,
- sieje,
- płoć,
- węgorza,
- szczupaka czy ostroboka.
Świeże ryby można też kupić bezpośrednio od rybaków nad morzem.
POLSKIE PRZETWÓRSTWO RYBNE
W Polsce przetwórstwo rybne ma się dobrze, istnieje tu wiele polskich przetwórni jak i zakładów zagranicznych. Nowoczesny zakład przerabiający ryby nie jest szkodliwy ani dla zdrowia ludzi ani dla całego środowiska. Stosowanie nowoczesnych technologii, wszelkiego rodzaju oczyszczalni i filtrów powoduje, że rybne przetwórnie nie emitują do otoczenia, w którym się znajdują, substancji szkodliwych, trujących czy śmierdzących.
JAKIE PRZETWORY
Ryby przetwarzane to najczęściej ryby mrożone, w konserwach rybnych, sałatki rybne, paluszki rybne, kabanosy łososiowe czy różnego rodzaju pasty rybne. Na rynku spotykamy ryby w oleju, pomidorach czy occie. Przerabiane ryby są smaczne i nawet niektóre to bardzo oryginalne potrawy. Co prawda kontrole bardzo często sprawdzają ile ryb jest w rybach czyli ile przetwory rybne zawierają rzeczywistego mięsa rybnego, to jednak efekty tych kontroli są już coraz bardziej pozytywne. Ponadto wiele przetworów rybnych jest eksportowanych za granicę. Uważa się tam, że rybne polskie przetwory to bardzo dobra jakość i doskonały smak.
PRZYKŁADY POLSKICH RYBNYCH PRZETWORÓW
Najbardziej popularne przetwory rybne produkowane w Polsce to:
- paprykarz – sałatka rybna z ryżem,
- różne koreczki śledziowe, w tym najbardziej znane koreczki po giżycku,
- filety z makreli w oleju lub pomidorach,
- tuńczyk w oleju,
- ryby mrożone, puszkowane lub mrożone owoce morza.
Przetwórstwo ryb w Polsce może rozwijać się z kapitałem zagranicznym i czysto polskim. Każdy z tych zakładów ma swoje przepisy i wypuszcza na rynek określone przetwory swojej receptury.
PRODUKTY Z PRZETWÓRNI
Przetwórnie zakupują ryby bezpośrednio z kutrów i choć są zakłady, które mają swoją produkcję na południu Polski to ich ryby nie są kupowane od pośredników. Podpisane specjalne umowy, gwarantują dostawy ryb świeżych i w bardzo dobrej jakości.
Zakłady przykładają się jak najbardziej by ich produkty były dobrej jakości i bardzo smaczne. Wyroby rybne w pełni satysfakcjonują klientów, mają doskonały smak i wspaniałą jakość.
PRZETWÓRSTWO RYB W POLSCE – PRZETWÓRNIE
Polskie przetwórnie rybne to między innymi:
- Balt-Ryb J. Chlebiński,
- Krajowa Izba producentów ryb,
- Arpol sp. z o.o,
- Rybny Świat,
- Almar sp.z o.o,
- Contimax S.A,
- BK FOOD Poland.
Firm jest jeszcze o wiele więcej, zalety produkcji ryb pod każdą postacią to między innymi dobre produkty, które można znaleźć na naszym rynku. Ryby przetworzone pozwalają na konsumpcję rybnych potraw w każdym rejonie naszego kraju. Samo bogactwo asortymentów pochodzących z przetwórni ryb, wynika z poznanych i docenionych walorów smakowych i zdrowotnych. Spożywanie ryb jest smaczne i bardzo zdrowe, a przeróżne wyroby z nich popularyzują ryby.
W Polsce najwięcej przerabia się ryb słonowodnych, czyli pochodzących z naszego polskiego morza. Co prawda populacja ryb zmniejsza się z roku na rok i połowy są coraz to mniejsze to jednak przetwórnie rybne wciąż mają się dobrze i dostarczają swoim klientom coraz to lepsze produkty.
https://magazynspozywczy.com.pl/przyprawa-do-sushi-wszystko-co-musisz-o-niej-wiedziec/