Im więcej osób cierpi z powodu uczulenia na gluten, tym większym zainteresowaniem cieszy się dieta bezglutenowa.
Zobacz także: W kuchni żydowskiej najważniejsza jest koszerność
Coraz więcej przepisów
Na rynku pojawiają się książki kucharskie, w których można znaleźć liczne przepisy na smaczne i pożywne dania bez glutenu, nie brak też portali internetowych, na których osoby dotknięte taką formą alergii mogą się wymieniać swoimi doświadczeniami. Choć uczulenie na gluten jest uciążliwą przypadłością, warto pamiętać, że dieta bez glutenu może być równie ciekawa, jak tradycyjna dieta przeciętnego, zdrowego człowieka. Przepisy na dania bezglutenowe to wiele ciekawych możliwości, z których skorzystać może każdy.
Jakie potrawy mają wielu sympatyków?
Te, w których pojawia się mąka wolna od glutenu. Można z niej przygotować i bezglutenowe naleśniki, i pyszne wypieki. Na rynku pojawia się tez bezglutenowy makaron, dzięki czemu dieta bezglutenowa staje się jeszcze bardziej zbliżona do typowej diety. Przepisy na zupy-kremy z pożywnych warzyw, dania z brązowego ryżu oraz sałatki, w których pojawiają się takie przysmaki, jak awokado, suszone pomidory czy rukola – oto kolejne możliwości, z których warto skorzystać. Takich przepisów jest coraz więcej, zatem dieta bez glutenu może stać się dietą ciekawą i atrakcyjną – nie tylko dla osób uczulonych na gluten, ale i dla tych, którzy chcą się zdrowo odżywiać i szukają ciekawych propozycji na smaczne i wartościowe zarazem potrawy.