W kuchni żydowskiej najważniejsza jest koszerność

Kuchnia żydowska, to przede wszystkim koszerność, koszerność i koszerność. Koszerność jest to nakaz religijny oparty na Biblii i pochodzący z czasów Mojżesza. Polega na podziale pokarmów na koszerne, czyli czyste i na nieczyste, które są zakazane. Przy wyznawaniu tej religii konieczne jest dostosowanie się do tych restrykcyjnych nakazów i zakazów.

Oto niektóre zakazy i nakazy dotyczące kuchni żydowskiej

Wyznawcom tej religii nie wolno jeść owoców z drzewa, które ma mniej niż trzy lata. Według zasad koszerności wyznawcom judaizmu nie wolno jeść mięsa wieprzowego, a tylko mięso zwierząt posiadających racice i przeżuwających pokarm. Nie wolno jeść też zwierząt wodnych, które nie posiadają łusek i płetw. Nie wolno w diecie łączyć mięsa z mlekiem. Nie wolno użytkować krwi zwierzęcia, jak i pewnych rodzajów tłuszczu. Oraz nie wolno jeść skorupiaków. Wiele produktów żywnościowych, aby mogło być zaliczane do koszernych musi pochodzić z żydowskiej produkcji i być przez nich sprzedawane. A zwierzęta przeznaczone na mięso muszą być zabijane w rytualnej rzeźni.

Na czym polega rytualny ubój zwierząt ?

Mięso dozwolone do konsumpcji musi pochodzić z rytualnego uboju. Istnieją specjalne zasady dotyczące koszernego uboju zwierząt. Zwierzęta muszą być zabijane w przeznaczonym do tego miejscu i przez wykwalifikowanego rzeźnika ostrym i nieząbkowanym nożem. Po zabiciu ciało zwierzęcia jest sprawdzane, by potwierdzić to, że było zdrowe. Przy czym koszerność zawiera aż siedemdziesiąt różnych schorzeń zwierzęcia, które mogą wykluczyć konsumpcję mięsa. To tylko niektóre z nakazów koszerności wśród Izraelitów wyznających judaizm. W jednym trzeba im przyznać rację, że zabijanie zwierząt powinno być humanitarne. A więc szybkie i dokładne, aby zwierzę dodatkowo nie cierpiało. Aby tak było powinien robić to fachowiec, a nie pierwsza lepsza osoba nie znająca się na fachu. Na pochwałę zasługuje także dokładne badanie zwierzęcia, gdyż prewencji nigdy za wiele.

Jakim krajem pod względem geograficznym, oraz gastronomicznym jest Izrael ?

Izrael jest krajem leżącym w Azji Zachodniej z dostępem do Morza Śródziemnego. W kraju tym znajduje się pustynia, góry i nadmorska równina, na której mieszka około 70% mieszkańców kraju. Na terenie państwa, a zwłaszcza w pobliżu wody żyje wiele zwierząt i rośnie bogata roślinność.

Izraelici, a zwłaszcza ci mieszkający na Bliskim Wschodzie mają ścisły związek z ludnością arabską. Także kuchnia żydowska, a zwłaszcza w tym regionie ma wiele cech wspólnych z kuchnią arabską. Lecz także się od niej różni pod wieloma względami. Kuchnia żydowska przejmuje też stopniowo i mimo woli wiele smaków, przypraw, produktów i dań z kuchni innych narodów.

Ogólnie kuchnia żydowska jest bardzo smaczna

I dlatego też niektóre dania kuchni żydowskiej na stałe zagościły w różnych kuchniach świata, a także w kuchni polskiej. Tym bardziej, że w przeszłości Polska była ściśle związana z ludnością żydowską. A dziś również kontaktów z ludnością żydowską nie brakuje.

Polacy uwielbiają bułki chałki, które są najważniejszym ciastem w kuchni żydowskiej. Albo karpia po żydowsku, który jest przyrządzany w Polsce głównie na wigilię i trzeba przyznać, że jest bardzo smaczny. Wielu Polaków ceni sobie również mace zastępujące chleb. Niektórym bardzo smakują gołąbki po żydowsku zwane holiszkes i przygotowywane przez Żydów na Święto zwane Sukkot. Sukkot jest żydowskim Świętem Szałasów. Upamiętnia mieszkanie w namiotach i szałasach podczas ucieczki tego narodu z Egiptu. Innym przysmakiem jest sernik i są pączki. Sernik, lody, naleśniki to tradycyjne dania żydowskie przygotowywane na Święto Szawuot zwane Świętem Żniw. Natomiast pączki szykowane są na okres Chanuki. Chanuka jest to doroczne Święto Świateł, które jest obchodzone osiem dni. Upamiętnia ono poświecenie Świątyni Jerozolimskiej.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *