Jeżeli jesteś fanem suszonych owoców, z pewnością wiesz, że sklepowe produkty uchodzą za rarytas i nie należą do najtańszych. Zdecydowanie mniejszy wydatek stanowi samodzielne suszenie owoców, które wbrew pozorom jest bardzo proste. Do tego procesu potrzebujesz tylko urządzenia o nazwie dehydrator oraz owoców, które zamierzasz ususzyć!
Zobacz także: Suszone warzywa – wartości odżywcze
Dlaczego warto suszyć owoce?
O wartościach odżywczych pochodzących z owoców wiadomo bardzo dużo, jednak jak jest w przypadku ich suszonych odpowiedników? To doskonała, pełna witamin i błonnika przekąska, będąca dobrym zastępstwem dla ciasteczek czy niezdrowych chipsów. Do suszenia owoców, warzyw i innych produktów powstało urządzenie o nazwie dehydrator, które nie tylko zachowuje ich smak, ale również znajdujące się w nich wartości odżywcze. Dzięki temu nawet w czasie zimy, kiedy ceny świeżych owoców w sklepie rosną, możesz zadowolić się wcześniej ususzonymi przez siebie przekąskami.
Owoce suszone w dehydratorze są zaliczane do grupy żywności o dużej wartości odżywczej. Pomimo wysokiej kaloryczności, mają wiele prozdrowotnych właściwości i zawierają mikro- i makroelementy uzupełniające braki w okresie jesienno-zimowym. Odpowiedni dehydrator zachowa witaminy C, A, E, B oraz składniki mineralne owoców. Dzięki prawidłowemu ususzeniu są doskonałym źródłem potasu, żelaza, magnezu, miedzi, manganu i błonnika, którego jest znacznie więcej niż w świeżych owocach. W niektórych z nich znajdziesz również składniki hamujące działanie wolnych rodników.
Najczęściej wybierane owoce do suszenia
Najpopularniejszymi owocami do suszenia są jabłka, śliwki, brzoskwinie, gruszki, morele, nektarynki, truskawki oraz winogrona. Z owoców egzotycznych takich jak banany, ananasy, czy nawet kiwi również można zrobić wartościowe przekąski. Odpowiedni dehydrator poradzi sobie z większością produktów. Ważne, aby wybierać owoce zdrowe, dojrzałe, twarde, a następnie suszyć je w plasterkach o maksymalnej grubości 2 cm. Kawałki ułożone obok siebie w dehydratorze po upływie wyznaczonego czasu, będą idealne.
Przy pomocy urządzenia każdy owoc się dobrze ususzy oraz zachowa wszystkie swoje wartości odżywcze. Czynność nie jest trudna, jednak wymaga cierpliwości i wiedzy na temat odwadniania jedzenia. Ta najstarsza metoda utrwalania żywności pozbawia świeże produkty 60-70% wody, dzięki czemu można je przechowywać znacznie dłużej. Dodatkowo zatrzymuje rozwój drobnoustrojów, dzięki czemu prawdopodobieństwo zmian enzymatycznych i organicznych zmniejsza się do minimum.