Kakaowiec jest rośliną bytującą w równikowych lasach Południowej oraz Środkowej Ameryki. Zmielone nasiona owoców tejże rośliny to jeden z ulubionych napojów naszego dzieciństwa, czyli kakao. Jego bogate właściwości odżywcze a także zdrowotne sprawiają, że kakao znajduje swoje zastosowanie nie tylko w kuchni. Majowie i Aztekowie nazywali kakao „napojem bogów”, zwracając uwagę na jego walory dla zdrowia. Tak więc kakao nie jest wyłącznie składnikiem kulinarnym do różnorakich potraw czy wypieków.
Zobacz także: Przyprawa do owsianki – sposób na pyszne śniadanie
Dostępne na rynku kakao, ma różne postacie. Występuje ono jako czekolada, proszek lub kruszone ziarno rośliny kakaowca. Warto wiedzieć, że nie każda postać kakao, jest tak samo bogata w składniki odżywcze. Najwięcej z nich znajdziemy w naturalnych ziarnach kakaowca, które nie zostały poddane obróbce termicznej, takiej czy innej, oraz nie zawierają zbędnych dodatków jak np. dodatek cukru. Kakao to źródło przeciwutleniaczy, zawiera substancje, które w naturalny sposób poprawiają nasz nastrój a także zwiększają popęd seksualny.
Ziarna kakaowca stanowią bogate źródło związków mineralnych:
żelaza, wapnia, potasu, cynku, fosforu oraz magnezu. Pomagają nam one w codziennej, zazwyczaj zaciętej walce ze stresem, wpływają na poprawę koncentracji, przyspieszają też regenerację. Gdyby tego było mało, ziarna kakaowca to źródło witamin A, E, C oraz tych z grupy B.
Przeciwutleniacze, które posiada w swoim naturalnym składzie kakao, chronią organizm człowieka przed chorobotwórczymi czynnikami, m. in. zwalczając wolne rodniki. Jeżeli wprowadzimy kakao do naszej codziennej diety, możemy tym samym zwiększyć nasze szanse na wygraną z chorobami układu krążenia a także zmniejszą ryzyko zachorowań na raka. Polifenole, które także znajdziemy w ziarnach kakaowca, działają przeciwzakrzepowo. Do tego obniżają ciśnienie, zwiększają też przepływ krwi do mózgu, działają więc pozytywnie zarówno na naszą pamięć jak i koncentrację. Następną zaletą na liście jest obniżanie przez nie poziomu złego cholesterolu we krwi. Ponadto polifenole przeciwdziałają powstawaniu zakrzepów w krwi.
Również nasza skóra korzysta na obecności przeciwutleniaczy. Przeciwutleniacze neutralizują wolne rodniki, dzięki czemu procesy starzenia zostają spowolnione. Dlatego też naturalne kakao w codziennym menu stanowi skuteczny środek, jeżeli chodzi o młody wygląd naszej skóry.
Niestety, to, co powszechnie dostępne jest w naszych sklepach, a więc czekolady, proszki czy chociażby zmielone ziarna kakaowca, bardziej niż w cokolwiek innego, są bogate w kalorie. One mają to do siebie, że nie są sojusznikami dla urody. Zwracajmy więc uwagę na jakość kakaowego produktu, który chcemy nabyć. Najlepsza czekolada to taka, którą wyprodukowano z surowych składników. Chodzi tu o ziarno konszowane na zimno. Jeżeli do takowej nie mamy dostępu, wybierzmy wówczas taką, której zawartość kakao jest na poziomie od 70 – 98%, naturalną bez zbędnych dodatków.
Jeżeli myślimy o napoju pobudzającym nas do życia, dodającym energii, zazwyczaj jako pierwsza przychodzi nam do głowy kawa. Warto zastanowić się nad zmianą tego nawyku. Kakao zawiera kofeinę oraz teobrominę. Są to substancje zapewniające naszemu organizmowi zastrzyk energii. Teobromina przyspiesza regenerację organizmu po każdym wysiłku – czy to fizycznym czy intelektualnym. Jej równie ważną zaletą jest to, że pomaga w walce z dokuczliwym kaszlem, jej działanie blokuje bowiem neurony czuciowe, przez co odruch kaszlu niwelowany jest wręcz do minimum.
Anandamid to hormon, który swoim działaniem przypomina działanie endorfin, czyli ludzkiego hormonu szczęścia. Jeżeli po spożyciu czekolady, zawierającej w swym składzie kakao, nagle poczujemy się lekko i błogo, będzie to właśnie jego zasługa. W ziarnach kakaowca zawarta jest też fenyloetyloamina, która pomaga uwalniać tzw. hormon szczęścia.
I na koniec walka z otyłością, która także jest możliwa dzięki wprowadzeniu do codziennej diety, kakao. Jedna łyżeczka naturalnego kakao zawiera tylko 41 kcal. Kakao zawiera w sobie także magnez, który uczestniczy aż w 300 metabolicznych reakcjach, jakie zachodzą w organizmie człowieka. Kakao daje nam uczucie sytości. Hamuje apetyt na wszystkie potrawy – w tym słodkie, słone oraz tłuste. Epikatechina, która również występuje w kakao, pomaga spalić zbędny tłuszcz na skutek pobudzania mięśni. Tak więc, jak się okazuje, kakao to samo zdrowie. Zapewnia dobre samopoczucie oraz pomaga wyglądać zdrowo i młodo!