Koktajle warzywne to smaczny i zdrowy pomysł na utratę nadprogramowych kilogramów. Warto również pamiętać, że warzywa mają mniej kalorii niż owoce. Jak przygotować koktajle warzywne, które zachwycą smakiem?
Zobacz także: Prosty przepis, jak zrobić smoothie?
Seler naciowy
Seler naciowy to warzywo, które składa się w 95% z wody, dzięki temu jest idealny, by wykorzystać go w diecie, której celem jest redukcja wagi. Warto również pamiętać, że seler ma wiele innych zalet. Jest moczopędny, oczyszcza organizm z toksyn oraz jest bogaty w błonnik, dzięki czemu działa jak „miotełka”, która usuwa resztki pokarmowe i pomaga przy zaparciach.
Koktajle warzywne na bazie selera naciowego bardzo łatwo przygotować. Wystarczy dodać jabłko, by uzyskać wyśmienity smak. Kolejnym wariantem jest wykorzystanie selera naciowego, ogórka oraz szpinaku. Jest to smoothie, które zawiera niewiele kalorii za to posiada solidną dawkę błonnika i witamin.
Osoby, które koktajle warzywne chcą wzbogacić smakiem owoców powinny do selera naciowego dodać kiwi oraz banana. Smoothie, które wyjdzie będzie miało intensywny, kwaśny smak. Można je osłodzić, dodając odrobinę miodu lub stewii.
Marchewka
Koktajle warzywne z marchewką w roli głównej znamy od dawna. Jest to jedno z tych warzyw, które lubią wszyscy. Nawet dzieci chętnie po nie sięgają. Warto to wykorzystać i na kolację lub śniadanie robić koktajl z marchewki.
Koktajle warzywne z marchewki, która będzie bazą, wystarczy wykonać z dodatkiem jabłka, by zachwycały smakiem, ale można również postarać się znaleźć inne, interesujące warianty.
Koktajle warzywne z marchewki, mango oraz imbiru mają niesamowity smak. Dodatkowo ich zaletą jest redukowanie stanów zapalnych, odtruwanie organizmu oraz wspomaganie funkcjonowania układu immunologicznego.
Przygotowując koktajle warzywne koniecznie trzeba pamiętać o tradycyjnych, regionalnych smakach. Koktajl z marchewki i buraka nie tylko jest pyszny, ale ma wiele właściwości. Smoothie z buraka powinny pić przede wszystkim te osoby, które chcą wspomóc działanie układu krwionośnego, mięśniowego oraz poprawić działanie pamięci.
Szpinak
Koktajle warzywne, w których podstawą jest szpinak, to prawdziwa uczta dla zmysłów. Jest to warzywo, które często uważane jest za mdłe i niesmaczne, ale jest to kwestia umiejętności w wykorzystaniu jego zalet.
Szpinak idealnie smakuje z jabłkiem. Dodając banana do koktajlu warzywnego sprawimy, że jego smak stanie się bardziej aksamitny, a smoothie gęstsze.
Szpinak warto również połączyć z kiwi, ogórkiem czy brzoskwinią. Nie można również zapomnieć o pietruszce, która jest źródłem witaminy A i C.
https://magazynspozywczy.com.pl/czym-zastapic-niezdrowe-napoje-w-diecie/