Tutaj jesteś

Browar Dojlidy i jego długa historia

29 grudnia 2018 Napoje browar dojlidy


Historia browaru Dojlidy w Białymstoku sięga 1768 roku. Dzieje jego powstania były bardzo burzliwe, przez co też często zmieniali się jego właściciele. Kiedy do życia powołano ten browar, był niewielką warzelnią, produkującą piwo na potrzeby pobliskiej karczmy. Jako jedyny z licznych białostockich browarów przetrwał burzliwe czasy wojen i w doskonałej kondycji funkcjonuje po dziś dzień. A dziś z kolei zaliczamy go do największych browarów na Podlasiu i cieszy się ogromną popularnością w Polsce i poza granicami naszego kraju. Browar Dojlidy należy do Kampanii Piwowarskiej.

Zobacz także: Cydr: co warto wiedzieć na jego temat?

Burzliwe czasy browaru

Browar Dojlidy w swej długiej historii należał między innymi do rodziny Branickich, Rüdigerów, a nawet Lubomirskich. Jednak mimo to, wyrabiane w browarze piwo zawsze, z niesłabnącą popularnością, cieszyło się wielkim poważaniem wśród miłośników tego złotego trunku.
Czasy pierwszej wojny światowej Browar Dojlidy przetrwał praktycznie bez większego szwanku, ale niestety w 1915 roku wywieziono z niego cały sprzęt browarniczy, przez co zakład stanął.

Z kolei w czasie II wojny światowej w browarze dojlidzkim piwo warzone było najpierw przez Rosjan, a potem przez Niemców, jednak podczas wycofywania z Białegostoku wojsk niemieckich (w 1944 r.), browar został zniszczony. Później jego losy zależały od Skarbu Państwa, by w 1954 r. ponownie został uruchomiony.

Skąd pochodzi nazwa browaru?

Nazwa Browar Dojlidy wywodzi się od nazwy plemienia Bałtów, które to zamieszkiwało przed wiekami północno-wschodnie rejony Polski. Długa historia tego bardzo znanego browaru sięga XVIII wieku i jak wynika z przedstawionych archiwalnych akt i inwentarza spisano jeszcze po śmierci Jana Klemensa Branickiego, to w 1768 roku w folwarku Dojlidy, (należącym do rodziny Branickich), zostaje wzniesiony ogromny zakład piwowarski. Dokładnie 1768 rok przyjmuje się za datę powstania browaru dojlidy.

Browar dojlidy – kolebka powstawania piwa „Żubr”

Browar Dojlidy został przejęty przez Kompanię Piwowarską w 2003 r., a wraz z nowym właścicielem pojawiły się środki na jego rozwój, modernizację i promowanie. I właśnie dzięki tym zajściom, białostocki browar został wzbogacony o nową linię rozlewniczą, warzelnię, piwnice, a nawet magazyn wyrobów gotowych. Wszelkiego rodzaju inwestycje w browar sprawiły, że zaledwie w ciągu czterech lat, moce produkcyjne browaru wzrosły prawie trzykrotnie. To ogromne osiągnięcie.

Jednym z najbardziej rozpoznawanych produktów, jakie serwuje dziś browar Dojlidy, jest lubiany i ceniony na rynku „Żubr”. Piwo to powstało dzięki ciężkiej pracy i ogromnej pasji białostockich browarników. Obok tego produktu, nawet najwięksi smakosze nie mogą przejść obojętnie. W końcu nie bez powodu tzw. Król Puszczy zawsze budzi respekt pośród innych gatunków piwa.

Wśród najbardziej rozpoznawalnych marek Browaru Dojlidy wymienia się:

  • Classic
  • Herbowe
  • Jakt
  • Karmel
  • Magnat
  • Mocne
  • Porter.

A także np. Dojlidy Złote, Dojlidy Pils czy Dojlidy Żubr (obecnie Żubr).

https://magazynspozywczy.com.pl/na-czym-polega-proces-pasteryzacji/

Odkurzacze przemysłowe

Redakcja

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?

Przyprawa do grzańca