Herbata na wagę – czy warto zainwestować w jakość?

Herbata jest jednym z najpopularniejszych napojów w naszym kraju. Wielkie jej spożycie nie przekłada się jednak na jakość – najczęściej wybierana jest tania wersja w torebkach do zaparzania, pozwalających na szybkie przygotowanie naparu. Herbata na wagę, szlachetna w smaku i pochodząca ze starannie wyselekcjonowanych odmian jest jednak coraz popularniejszym wyborem. Co wpływa na taki stan rzeczy?

Herbata  – podstawowe informacje

Pierwsze, legendarne wzmianki o naparach z liści herbacianych pochodzą sprzed 5000 lat. Jak łatwo się można domyślić – ojczyzną jej są Chiny. Przez wiele lat spożycie tej rośliny było ograniczone wyłączeni do tego kraju i jego najbliższych sąsiadów. Dopiero w wieku XVI trafiła do Europy, a w Polsce jej pojawienie się datowane jest na wiek XVII. Początkowo traktowano ją u nas jako ziele lecznicze (stąd nazwa, pochodząca od herba tea) – herbatę na wagę można więc było kupić na przykład w aptekach.

Współcześnie jest napojem popularnym na całym praktycznie świecie. Wynika to z łatwości przygotowania oraz dobrych właściwości zdrowotnych. Z tych ostatnich słynie zwłaszcza zielona odmiana, bogata w przeciwutleniacze, składniki mineralne, substancje działające uspokajająco i zapobiegające nadmiernemu stresowi. Herbatę poleca się często osobom chcącym zrzucić zbędne kilogramy (w takiej sytuacji warto jednak ograniczyć słodzenie tego napoju, a najlepiej całkowicie zrezygnować z dodatku cukru) lub walczącym z nerwicą.

Jeżeli chcemy jednak w pełni odczuwać dobroczynne działanie naparu – warto zainwestować w herbatę na wagę dobrej jakości.

Rodzaje herbaty

Najbardziej widocznym elementem, pozwalającym wyróżnić rozmaite typy tego napoju, jest kolor: w sprzedaży możemy spotkać przykładowo herbaty czarne, zielone, czerwone i białe. Sama barwa niekonieczne zależy od odmiany, bardzo często jest spowodowany specyficzną obróbką. W Polsce najpopularniejsza jest oczywiście herbata czarna, lecz coraz częściej nasi rodacy sięgają po mniej tradycyjne – przynajmniej dla nich – napary.

W handlu spotykane są też oznaczenia rodzaju herbaty w odniesieniu do części krzewu, wykorzystanego do produkcji (oraz ich stanu).Wyróżnić można w ten sposób herbatę o liściach całych, łamaną oraz odsiew (pył) herbaciany. Niestety, bardzo często ten ostatni stanowi podstawowy składnik herbat ekspresowych, szczególnie tych najtańszych. W wielu wypadkach w pogoni za zyskiem ich producenci używają również ziela z roślin uprawianych przy użyciu dużych dawek herbicydów.

Walory zdrowotne i jakościowe powinna nam zapewnić z kolei dobrej klasy herbata na wagę. Wbrew pozorom – nie jest to produkt szczególnie drogi, a jego dostępność w sklepach internetowych pozwala na dokonanie bezproblemowego zakupu. Warto zainwestować w takie rozwiązanie – nie tylko zdrowe (można wybrać spośród najlepszych odmian i gatunków tej szlachetnej rośliny), ale i smaczne: wiele dodatków zapewnia niezapomniane doznania dla naszego podniebienia.

Jest to też oryginalny pomysł na prezent – pięknie zapakowana herbata na wagę może być prestiżowym podarkiem , niekiedy zastępującym np. kwiaty. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.