Letnie upały potrafią znacznie skrócić okres przydatności świeżej żywności do spożycia. Z tego powodu właściciele sezonowych biznesów coraz częściej decydują się na inwestycję w kontener chłodnię. Czym jest taka konstrukcja i kiedy się sprawdzi?
Czym jest kontener chłodnia?
Kontener chłodnia to mobilny, metalowy obiekt przystosowany do magazynowania i transportu produktów spożywczych, a także materiałów biologicznych czy substancji chemicznych. Występuje w dwóch wersjach:
-
z agregatem chłodniczym – urządzeniem, które pozwala obniżyć temperaturę wewnętrzną do dowolnego poziomu,
-
bez agregatu – taki obiekt utrzymuje temperaturę wcześniej schłodzonych produktów.
Kontener chłodnia może mieć dowolne wymiary. Najczęściej takie obiekty mają nie więcej niż 2,5 m długości, dlatego są kompaktowe i łatwe w transporcie. W razie konieczności można je szybko rozbudować, dodając kolejne moduły. Wnętrze kontenera zaprojektowano tak, aby zapewniało optymalne warunki do przechowywania produktów spożywczych przy zachowaniu zasad higieny.
Kontener chłodnia w sezonowym biznesie spożywczym
Niektóre produkty spożywcze tracą swoje właściwości bardzo szybko, zwłaszcza gdy są przechowywane w ciepłym otoczeniu lub bezpośrednio na słońcu. Z tego powodu wielu właścicielom sklepów i lokali gastronomicznych zależy na tym, by ich zapasy były trzymane w bezpiecznym miejscu, które można ustawić w dowolnej lokalizacji, a po sezonie łatwo zdemontować i przewieźć. W takiej roli doskonale sprawdzają się kontenery chłodnie, które:
-
nie wymagają pozwolenia na budowę – jeśli planujesz korzystać z konstrukcji krócej niż przez 180 dni w jednej lokalizacji, wystarczy zgłoszenie,
-
nie muszą mieć dostępu do sieci elektrycznej – na nieuzbrojonych działkach wystarczy podłączyć kontener do agregatu prądotwórczego,
-
są mobilne – po sezonie można bez problemu przewieźć obiekt w inną lokalizację; sprawdzi się on także podczas transportu towaru, np. od rolnika do miejsca sprzedaży,
-
są skalowalne – da się je rozbudowywać do dowolnych wymiarów, dodając kolejne moduły,
-
można postawić w dowolnym miejscu — to istotne zwłaszcza wtedy, gdy na danej posesji nie da się wybudować obiektu trwale związanego z gruntem.
Kontener chłodnia jest doskonałym wyborem dla biznesów sezonowych, które działają w jednej lokalizacji przez maksymalnie kilka miesięcy w ciągu roku. W takiej sytuacji nie trzeba występować o pozwolenie na budowę, co znacznie upraszcza formalności i obniża koszty.
W jakich miejscach sprawdzi się kontener chłodniczy?
Kontener chłodniczy to doskonałe rozwiązanie dla właścicieli:
-
stoisk ze świeżymi warzywami i owocami – dzięki nim na straganie może znajdować się jedynie część towaru, a zapas – przechowywany w mobilnej chłodni,
-
sezonowych lokali gastronomicznych – w kontenerze jest znacznie więcej miejsca na produkty spożywcze niż w standardowych lodówkach przemysłowych,
-
lodziarni – w mobilnej chłodni można przechowywać np. zapas produktów mlecznych, a w wersji z agregatem chłodniczym – również zamrożone towary.
Kontenery chłodnie sprawdzają się doskonale w miejscach, które cieszą się zainteresowaniem głównie latem. Pozwalają na magazynowanie dużych zapasów produktów spożywczych – mieszczą ich więcej niż standardowe lodówki. Dzięki temu umożliwiają obsługę znacznej liczby klientów również w takich lokalizacjach, w których nie da się wybudować stacjonarnej chłodni trwale związanej z gruntem.
Nie oznacza to jednak, że z takich obiektów korzysta się tylko w branżach sezonowych. Stanowią też wygodne rozwiązanie np. na czas remontu głównego budynku czy podczas przewozu wrażliwych towarów do miejsca sprzedaży bądź dalszego przetwarzania. Można je również wykorzystać do przechowywania i transportu materiałów biologicznych, np. z mobilnych punktów poboru krwi. W takich przypadkach kontenery wykorzystywane są zwykle przez kilka dni, a po tym czasie można je zwrócić wypożyczalni lub przetransportować w inne miejsce.
Artykuł sponsorowany