Jak rozpoznać dobrą kawę ziarnistą?

Poranna filiżanka czarnej kawy może mieć różny smak. Zależy on od jakości kawy, sposobu zaparzania oraz jakości wody. Jedni kawosze wolą kawy o wyrazistym, ostrym smaku, inni wolą kawy łagodne z dodatkiem nuty owocowej. Nie ma kawy uniwersalnej, każdy może wybrać swój ulubiony smak.

Co warto wiedzieć o kawie?

W sklepach mamy duży wybór kaw ziarnistych, mielonych i rozpuszczalnych. Większość amatorów dobrej kawy omija je szerokim łukiem, chociaż są tanie. Dlaczego? Przede wszystkim ze względu na jakość. Kawy mielone i rozpuszczalne produkowane są ziaren najgorszej jakości, natomiast by zachowały długi termin ważności, dodawane są do nich różne konserwanty. Kawy ziarniste to najczęściej mieszanki różnych gatunków kaw, które zawierają ziarna pochodzące z dużych plantacji przemysłowych. Nie są segregowane, zbierane są ziarna dojrzałe, ale także mniej dojrzałe. Po silnym wypaleniu, trudno jest je rozróżnić, ale mają zdecydowanie negatywny wpływ na smak kawy. To właśnie z tych powodów kawa kupowana w dużych sklepach ma kwaśny smak i po otwarciu opakowania szybko traci aromat. Alternatywą są małe, lokalne palarnie, często nazywane także rzemieślniczymi.

Co oferują palarnie rzemieślnicze?

Przede wszystkim jakość – to dla nich priorytet. Najczęściej są to firmy rodzinne prowadzone przez pasjonatów dobrej kawy. Bardzo często impulsem do otwarcia własnego biznesu są podróże po świecie i doznania smakowe spowodowane piciem różnych gatunków kawy.

Palarnie lokalne nie współpracują z plantacjami przemysłowymi. Kawy ziarniste sprowadzają z plantacji rodzinnych, gdzie zbiory przeprowadzane są ręcznie, a ziarna starannie selekcjonowane. Dzięki temu wszystkie są równomiernie dojrzałe, nie ma ziaren uszkodzonych i spleśniałych. Każdy gatunek kawy jest oznaczony, nie są to mieszanki.

Palarnie rzemieślnicze sprowadzają ziarna zielone i dopiero wypalają je we własnych piecach. Co to daje? Przede wszystkim palona może być zgodnie z preferencjami klientów na kolor brązowy jasny lub ciemny. Tak palone kawy wydobywają najlepszy smak i aromat. Po wypaleniu kawa musi trochę odpocząć (2-3 dni), potem pakowana jest do hermetycznych torebek z dokładnym opisem daty palenia, gatunkiem kawy i krajem pochodzenia. Tak palona kawa osiąga swoje największe walory smakowe po ok. 2 tygodniach. Nie ma znaczenia czy kawa będzie parzona w ekspresie, czy kawiarce, jej smak będzie niepowtarzalny i bezkonkurencyjny.

Jaką kawę ziarnistą wybrać?

Nie jest to zadanie proste ze względu na bogactwo wyboru. Przede wszystkim trzeba kierować się własnymi preferencjami smakowymi. Jedni wolą łagodniejsze kawy o nucie owocowej, inni o delikatnej kwasowości. Dla początkujących kawoszy dobrym rozwiązaniem jest spróbowanie różnych gatunków kaw w dobrych kawiarniach. Większość z nich serwuje kawy pochodzące z lokalnych palarni, które mielone są bezpośrednio przed zaparzaniem (ekspresy z wbudowanymi młynkami). Po wybraniu ulubionego smaku można kawę zamówić do domu. Poza kawą ziarnistą o różnym stopniu wypalenia można zamówić także kawę zmieloną, warto jednak pamiętać, że najlepsza jest kawa mielona bezpośrednio przed parzeniem.

Na co zwrócić uwagę wybierając kawę ziarnistą?

Osoby zaczynające przygodę z dobrą kawą powinny skorzystać z informacji udzielanych przez właścicieli lub pracowników lokalnej palarni. To prawdziwa kopalnia wiedzy. Wyjaśnią czym różnią się kawy pochodzące z Ameryki Południowej, Azji czy Afryki. Informacje te pozwolą zawęzić pole wyboru do preferencji smakowych. Warto także dowiedzieć się, na jakich wysokościach znajdują się plantacje. Im wyżej (ponad 1500 m n.p.m.), tym większa pewność, że kawowce uprawiane są w sposób naturalny, a owoce są wysokiej jakości.

Warto także zwrócić uwagę na sposób obróbki ziaren. Najstarsza jest metoda natural, owoce rozkładane są równomiernie i suszone na słońcu. Po osiągnięciu odpowiedniej wilgotności, ziarna czyszczone są z resztek osłon kwiatowych. Kawa z ziaren pozyskiwanych tą metodą cechuje się słodyczą oraz posmakiem owoców.

Drugą metodą jest metoda washed i to ona obecnie dominuje. Najpierw owoce są oddzielane są od pestki (z grubsza), potem poddawane są kąpieli wodnej, która dokładnie oczyszcza ziarna. Kolejny etap to suszenie ich na słońcu. Kawy parzone z tak oczyszczanych ziaren mają większą kwasowość.

Każda palarnia rzemieślnicza oferuje nie tylko różne kawy ziarniste, ale także różne akcesoria do ich zaparzania. Niektóre oferują także różnego rodzaju warsztaty dla kawoszy, które pozwalają na doskonalenie umiejętności i wymianę doświadczeń.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.