Olej konopny tłoczony na zimno – jak powstaje?

Olej konopny tłoczony na zimno jest uznawany za tłuszcz roślinny, który jest najcenniejszy dla naszego zdrowia. Ten właśnie olej tłoczony jest z nasion konopi siewnych, które zawsze pochodzą ze sprawdzonych upraw. Olej z konopi, jest doskonałym źródeł witamin, minerałów, mikroskładników odżywczych, aminokwasów, jak również kwasów omega-3 i omega-6, które występują w doskonałej proporcji. Co warto wiedzieć na temat właściwości tego oleju?

Olej konopny i jego właściwości zdrowotne

Zauważyć można, że obecnie olej konopny cieszy nie bardzo dużą popularnością i nie powinno nikogo to zaskakiwać. Przede wszystkim ma on dwie główne zalety, dzięki którym jest uznawany za zdecydowanie najlepszy dla naszego zdrowia tłuszcz roślinny. Po pierwsze, aż 80 procent jego składu zawierają wielonasycone kwasy tłuszczowe, a zwłaszcza omega-3 i omega-6. Przy tym proporcja kwasów omega-6 do kwasów omega-3 w przypadku oleju konopnego wynosi 3:1, a proporcja ta jest uznawana za idealną, jeżeli chodzi o potrzeby, jakie ma organizm każdego człowieka. Dzięki tak dobrej proporcji olej konopny tłoczony na zimno sprawia, że możliwe jest przywrócenie równowagi Niezbędnych Nasyconych Kwasów Tłuszczowych w organizmie. Bardzo ważne jest to, aby do organizmu dostarczać NNTK, ponieważ determinuje to prawidłowy rozwój w okresie dzieciństwa i dorastania, ale jest ro również kluczowe, jeżeli chodzi o zachowanie zdrowia dorosłego człowieka. W typowej obecnej diecie przeciętnego człowieka spożywana jest zbyt duża ilość kwasów omega-6, których nadmiar może powodować różne choroby, chociaż same te kwasy nie stanowią niebezpieczeństwa dla organizmu. Lekarze i dietetycy zalecają, żeby wzbogacać dietę większą ilością kwasów omega-3, które prezentują działanie przeciwzapalne. Olej z konopi, który ma doskonałą proporcję, z punktu widzenia dietetyki jest olejem idealnym.

Olej konopny tłoczony na zimno w diecie wegetarian

Warto wiedzieć, że olej konopny tłoczony na zimno, jest bardzo ważny jeżeli chodzi o żywienie wegetarian oraz wegan. Nasz organizm potrzebuje dostarczenia w pożywieniu NNTK, ponieważ sam nie jest w stanie ich wytworzyć. Na przykład w mięsie ryb morskich jest bardzo dużo NNTK. Zatem, weganie i wegetarianie nie muszą łamać swoich zastać i do swojego organizmu mogą dostarczać NNTK poprzez picie oleju z konopi, czy też innego oleju tłoczonego, w jakiego składzie znajdziemy wiele kwasów omega-3. Bardzo ważne jest również to, że kwasy roślinne pochodzenia roślinnego, są zdecydowanie szybciej wchłaniane przez organizm, niż kwasy pochodzenia zwierzęcego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *