Pierogi ruskie to jedna z najbardziej kultowych polskich potraw. Sekret wspaniałego smaku pierogów ruskich leży w delikatnym cieście i świeżych składnikach użytych do jego przygotowania. Naszymi pierogami z ziemniaczano-twarogowym farszem zajadają się goście z całego świata. Choć nie jesteśmy jedynym krajem słynącym z pierogów, polskie pomysły na obiad z pierogami w roli głównej są unikatowe.
Drugim bardzo znanym pierogowym daniem są pielmieni. Te niewielkie pierożki z mięsnym farszem wywodzą się z zimnej Syberii, gdzie zasłynęły jako doskonale rozgrzewające pomysły na obiad. Z biegiem lat pielmieni przywędrowały na Ukrainę, a w Polsce zadomowiły się na terenach dawnego zaboru rosyjskiego. Kluczem do przygotowania doskonałych pierożków jest elastyczne ciasto bez dodatku jajek oraz luźny, mięsny farsz.
Zobacz także: Ulubione zupy Polaków – nie tylko żurek i pomidorowa
Jak przygotować smaczne nadzienie do pierogów ruskich?
Farsz na pierogi ruskie jest doskonały w swej prostocie. Nadzienie do pierogów ruskich składa się z trzech składników, które łączą się w aksamitną masę o wyrazistym smaku. Gdy przychodzą nam do głowy pomysły na obiad z domowymi pierogami w roli dania głównego, musimy odpowiednio wcześniej ugotować ziemniaki. Do ostudzonych ziemniaków dodajemy zmielony twaróg i drobno posiekaną cebulkę. Biały ser i ziemniaki możemy połączyć w gładką masę w maszynce do mielenia lub wymieszać w misce zmielony twaróg i potłuczone ziemniaki. Do wymieszanych składników dodajemy zeszkloną na maśle klarowanym cebulkę, a całość doprawiamy solą i pieprzem.
Pierogi ruskie – przygotowanie krok po kroku
Krok 1: Robimy ciasto
Gdy mamy już farsz na pierogi ruskie, możemy zająć się ciastem. Do uzyskania miękkiego i delikatnego ciasta potrzebujemy jedynie mąkę, wodę i sól. Aby uzyskać bardziej elastyczne ciasto, możemy dodać w trakcie wyrabiania olej lub oliwę.
Krok 2: Formujemy pierogi
Zagniecione ciasto odstawiamy na pół godziny do lodówki, a następnie oddzielamy z niego 1/3 i cienko rozwałkowujemy. Tak przygotowany placek z ciasta na pierogi ruskie możemy kroić nożem na niewielkie kwadraty lub za pomocą szklanki wykrawać z niego kółka. Do każdego kawałka ciasta wkładamy niewielką ilość farszu, składamy pieróg na pół i sklejamy jego boki, formując palcami falbankę.
Krok 3: Gotujemy i podajemy do stołu
Ulepione pierogi ruskie wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez około 3-4 minuty od wypłynięcia. Ugotowane pierogi podajemy wedle uznania. Doskonałe pomysły na obiad to pierogi z kwaśną śmietaną, zeszkloną cebulką lub owocowym jogurtem.
Jak zrobić wybitne pielmieni?
Przygotowanie pielmieni zaczynamy od ciasta. W dużej misce mieszamy ze sobą mąkę, olej, sól i szklankę gorącej wody. Wszystkie składniki łączymy widelcem. Gdy ciasto ma jednolitą konsystencję, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Następnie przygotowujemy farsz. Pomysły na obiad z pielmieni są tak różnorodne, jak gospodynie, które je przygotowują. Dowolne mielone mięso mieszamy z posiekaną cebulą, natką pietruszki i bulionem w słoiku WINIARY. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Lepienie idealnych pielmieni – instrukcja
Stworzenie doskonałych pielmieni nie jest trudne. Odstane ciasto dzielimy na 6 części i jedną z nich rozwałkowujemy. Placek musi być bardzo cienki, aby ciasto nie zdominowało pierożków. Z rozwałkowanego placka wycinamy szklanką niewielkie kółka i nakładamy do nich łyżeczkę farszu. Krawędzie pierożka mocno sklejamy, aby farsz nie miał szansy się wydostać. Brzegi pielmieni możemy złączyć, wywijając ich końcówki i sklejając ze sobą. Tak ulepione pierożki zyskają unikatowy kształt. Ulepione pierożki gotujemy w wodzie lub bulionie. Oryginalne pomysły na obiad rekomendują podanie pielmieni w rosole lub mięsnym wywarze.