Tutaj jesteś

Czym jest kuchnia molekularna?

28 listopada 2022 Poradnik kuchnia molekularna

Każdy z nas uwielbia dobrą kuchnię. Cenimy sobie zarówno smak i aromat dań, ale także i oryginalne połączenia składników. Na przestrzeni ostatnich lat pojawiły się jednak wyjątkowo zaskakujące wariacje jak chociażby lody o smaku bekonu czy puszysta pianka, wykonana z warzyw. Niektóre restauracje w efektowny sposób przyciągają klientów, serwując im dania mrożone ciekłym azotem. Okazuje się, że wszystko to jest możliwe za sprawą kuchni molekularnej! Czym ona jednak jest?

Zobacz także: Atrakcyjne podanie posiłku kluczem do sukcesu

Co to jest kuchnia molekularna?

Kuchnia molekularna to pojęcie, które może wzbudzić wiele wątpliwość. Jesteśmy bowiem przyzwyczajeni do tradycyjnych form obróbki składników i standardowego serwowanie gotowych potraw. Jednak kuchni molekularna dosłownie wznosi gastronomię na znacznie wyższy poziom! Stanowi ona oryginalne połączenie sztuki kulinarnej z nauką, które pozwala na osiągnięcie spektakularnych rezultatów. Kuchnia molekularna bazuje na reakcjach chemicznych i fizycznych zjawiskach, jakie zachodzą w momencie obróbki konkretnych składników. Kucharze – zajmujący się na co dzień kuchnią molekularną – pracują z wykorzystaniem takich technik, które mogą diametralnie odmienić konsystencję poszczególnych produktów, jednak z uwzględnieniem zachowania ich pierwotnego smaku. Właśnie dlatego kuchnia molekularna zyskuje sobie coraz to większe grono zwolenników, a wykreowane dania wzbudzają ogromny podziw.

Jakie techniki są wykorzystywane w kuchni molekularnej?

Kuchnia molekularna nie pracuje w tradycyjny sposób. Wykorzystuje ona wiele, oryginalnych i kreatywnych sposobów, związanych z obróbką produktów spożywczych. Wśród technik kuchni molekularnej warto wymienić przede wszystkim:

  • sous vide- to sposób na obróbkę produktów w niskich temperaturach, z wykorzystaniem szczelnie zamkniętych woreczków próżniowych;
  • sferyfikacja- to sposób na zamknięcie esencji w cienkiej błonce, która po rozgryzieniu pęka i pozwala poczuć smak dania;
  • ciekły azot, suchy lód oraz anty-grill- to efektowne sposoby obróbki żywności, które są chętnie wykorzystywane w kuchni molekularnej;
  • emulgacja- pozwala ona na połączenie np. wody z olejem podczas przygotowaniu sosów. Jednak obie substancje tworzą efektowne warstwy i się ze sobą nie łączą;
  • żelowanie- ten proces pozwala na trwałą zmianę konsystencji danego produktu. Wykorzystuje się w tym celu dodatkowe substancje jak np. pektyny lub agar.

Oczywiście kuchnia molekularna stale się rozwija i udoskonala swoje metody obróbki żywności. Z pewnością jednak przygotowywane w ten sposób dania gwarantują niezapomniane wrażenia – zarówno smakowe jak i wizualne.

Odkurzacze przemysłowe

Redakcja

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?