Tutaj jesteś

Czy warto tyle płacić za żywność ekologiczną?

10 maja 2019 Poradnik przetwory z żywności ekologicznej

W ostatnich latach możemy zauważyć znaczny wzrost zainteresowania zdrowym odżywianiem. Już nie chodzi tylko o odchudzanie, o bycie fit. Ludzie zaczęli być świadomi zagrożeń jakie niesie za sobą spożywanie „śmieciowego jedzenia”. Coraz więcej mówi się o chorobach nowotworowych, chorobach serca, chorobach metabolicznych i otyłości, bardzo ściśle związanych z tym co jemy na co dzień. Coraz więcej konsumentów, zanim wrzuci produkt do koszyka, czyta etykietę. Producenci mają obowiązek umieścić na etykiecie szczegółowy skład produktu w kolejności od największej do najmniejszej ilości poszczególnych składników użytych do produkcji. Unikajmy produktów z długą listą składników, im lista krótsza tym produkt jest bardziej naturalny, zdrowszy, a co za tym idzie lepszy. Zdarza się, że znane, drogie produkty, mogą się okazać tymi najgorszymi dla naszego zdrowia. Dlatego niejednokrotnie zaskoczeniem może być, że nasze ulubione masło orzechowe składa się niemal w połowie z bardzo niezdrowego oleju palmowego a owocowe landrynki to w zasadzie sam syrop glukozowo-fruktozowy. W ostatnim 10-leciu zdecydowanie wzrosło zainteresowanie produktami ekologicznymi, które możemy kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Produkty bio mają specjalne oznaczenie, mogą nazywać się eko, bio lub organic i każda z tych nazw oznacza dokładnie to samo, a kupując je mamy pewność, że wszystkie składniki spełniają wyśrubowane normy.

Zobacz także: Goździki i ich prozdrowotne działanie

Czy to musi tyle kosztować?

Szacuje się, że już 7% ludzi spośród naszego społeczeństwa regularnie odwiedza sklep ze zdrową żywnością w Krakowie. Konsumenci nareszcie są świadomi, że produkty, których dostarczamy naszemu organizmowi mają znaczenie i w dużym stopniu wpływają na nasze zdrowie. Są to zwykle mieszkańcy większych miast, ale nie tylko. Wszystkim nam zależy nam na jakości i dlatego wybieramy produkty organiczne. Rodzice coraz częściej wybierają je dla swoich dzieci, bo mają świadomość, że dziecięcy organizm potrzebuje zdrowych, niechemicznych produktów, aby prawidłowo się rozwijać. To oczywiste, że każdy rodzic chce wszystkiego co najlepsze dla swojego dziecka, tylko czy to musi tyle kosztować? Musi. Na cenę produktu ekologicznego składa się ogrom pracy. Zanim gospodarstwo dostanie znaczek eko musi spełnić wiele warunków. Wszelkie rośliny nie mogą zawierać pestycydów, ani innych chemicznych środków ochrony roślin, a ziemia na której są uprawiane musi znajdować się daleko od ulic, co eliminuje ryzyko metali ciężkich i spalin osiadających na roślinach. Zwykle takie gospodarstwa są mniejsze, niezautomatyzowane, chwasty odrastają znacznie szybciej niż po użyciu syntetycznych środków, należy je wyrywać ręcznie, więc potrzeba dodatkowych rąk do pracy. O wiele łatwiej wyhodować piękne owoce używając sztucznych nawozów, o wiele trudniej korzystając jedynie z naturalnych składników, mieszczących się w standardach eko. Zwierzęta muszą spożywać paszę ekologiczną, czyli znacznie droższą niż zwierzęta z pozostałych gospodarstw. Zanim jednak produkt trafi na półkę do sklepu ze zdrową żywnością cała produkcja musi odbywać się w ściśle określonych warunkach i nawet dodawane przyprawy powinny być ekologiczne. Produkty takie zwykle nie mają konserwantów i innych polepszaczy a co za tym idzie również krótszy okres przydatności do spożycia oraz więcej produktu w produkcie i za to też musimy zapłacić.

Czy warto być eko?

A może całe to „bycie eko” to tylko kolejna moda, która wkrótce przeminie? Pewnie wielu z nas tak uważa i nadal omija sklep ze zdrową żywnością, ale fakty mówią same za siebie: jajka od kur z wolnego wybiegu mają nawet sześć razy więcej witaminy E, więcej białka i beta karotenu, mleko z ekologicznego gospodarstwa zawiera ponad 60% więcej niezwykle korzystnych kwasów omega-3, które mają działanie przeciwnowotworowe i zwalniają procesy starzenia się organizmu, świeże jabłka z uprawy ekologicznej mają więcej witaminy C, antocyjanów, czy fenoli niż te pryskane chemicznymi środkami ochrony roślin. Nie od dziś wiadomo, że pestycydy używane do uprawy roślin zanieczyszczają nasze powietrze, gleby, wody powierzchniowe. Kupując produkty ze sklepów ze zdrową żywnością robimy coś dobrego dla siebie, dla naszego zdrowia, dla naszych bliskich i dla naszej planety. Warto? Warto.

Proste i szybkie koktajle sirtfood


Odkurzacze przemysłowe

Redakcja

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?