Polska wódka – dlaczego jest znana i lubiana

Wódka towarzyszy Polakom podczas celebracji ważnych chwil oraz na różnych uroczystościach. Jest to nasze dobro narodowe i jeden z atrybutów polskości. Polska wódka jest ceniona na całym świecie.

Czym jest wódka i z czego jest robiona?

Wódka to wysokoprocentowy napój alkoholowy. Może być czysta, czyli bez dodatków oraz smakowa. Zawartość alkoholu etylowego w wódce wynosi zazwyczaj 40% obj. (nie mniej niż 37,5% obj.). Wódka produkowana jest z ziemniaków i zboża. Zarówno zboża jak i ziemniaki zawierają skrobię, natomiast w gorzelniach rolniczych można przerabiać inne produkty skrobiowe, które nie nadają się do konsumpcji, np. zanieczyszczona mąka. Polska jest obecnie największym eksporterem wódki w Unii Europejskiej, a czwartym na świecie (po Rosji, USA i Ukrainie).

Nazwę „Polska Wódka” może posiadać jedynie alkohol, który:

  • nie zawiera dodatków innych niż woda,
  • „wódka smakowa o nadanym dominującym smaku innym niż smak surowców użytych do jej wyrobu, zawierająca naturalne środki aromatyczne, a w szczególnych przypadkach barwniki, o maksymalnym poziomie cukru wyrażonym jako cukier inwertowany nieprzekraczającym 100 gramów na litr czystego alkoholu”.

Najlepsze marki polskiej wódki

Do najlepszych i najpopularniejszych marek polskiej wódki należą:

  • Wyborowa – wódka produkowana z żyta. Na rynku polskim jest już prawie 200 lat. Jest to najstarsza polska wódka, która obecnie należy do koncernu Pernod Ricard;
  • Luksusowa – produkowana jest ze spirytusu ziemniaczanego i wody. Jest to także jedna z najstarszych polskich wódek. Produkowana jest od roku 1928;
  • Pan Tadeusz – wódka ta produkowana jest ze spirytusu zbożowego oraz wody ze studni głębinowych. Wódka zadebiutowała w 1999 roku, wtedy też premierę miał film Andrzeja Wajdy „Pan Tadeusz”. Ta wódka także należy do koncernu Pernod Ricard;
  • Żołądkowa Gorzka – jest to produkt polsko-włoski. Ma słodko-gorzki smak. Stworzona jest z kompozycji ziół i korzeni oraz suszonych owoców. Pod obecną nazwą produkowana jest od roku 1950. Wódka Żołądkowa Gorzka posiada także różne warianty smakowe, np. z miętą, miodem, figą;
  • Krupnik – czysta wódka, która jest dostępna or 2010 roku. Obecnie jest to jedna z najchętniej kupowanych wódek w Polsce;
  • Żubrówka – wódka na bazie żyta, dla wódki czystej zawiera 40% zawartości alkoholi, a dla wódek aromatyzowanych – 37,5%;
  • Krakus – obecnie produkowana jest we Wrocławiu, posiada certyfikat ISO 9001;
  • Soplica – na polskim rynku jest dostępna od 120 lat. Oprócz czystej wódki, możemy kupić także smakowe.

Muzeum Polskiej Wódki

W tym roku, w czerwcu, w Warszawie powstało Muzeum Wódki Polskiej. Dokumentuje ono historię i tradycję wytwarzania wódki polskiej. Zwiedzający mogą poznać sposób wytwarzania wódki, surowce z jakich jest wykonywana, a także jej walory smakowe. Podczas zwiedzania można się dowiedzieć on roli wódki na przestrzeni wieków na ziemiach polski. Zwiedzający mają także możliwość degustacji poszczególnych trunków. Na koniec wizyty można zakupić najlepsze polskie wódki.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *